Psikolojik İçerikli Dizi İzleyen Bireylerde Çocukluk Çağı Travmaları Bağlamında Parasosyal Etkileşim ve Psikolojik İyi Oluşun İncelenmesi - Canıtatlı, Ülker Zülal; Öküzoğlu, Fatıma Betül; Sarıhan, Hanife (FSM Vakıf Üniversitesi, 2022)
Araştırmanın amacı, pandemi döneminde televizyonlarda yayınlanan psikolojik içerikli dizilerden en az birini (Kırmızı Oda, Masumlar Apartmanı, Camdaki Kız) izleyen bireylerin çocukluk çağı travmaları bağlamında parasosyal etkileşim ve psikolojik iyi oluş durumlarını incelemektir. Araştırmanın örneklemini oluşturan 394 bireye Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-33), Parasosyal Etkileşim Ölçeği (PEÖ), Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (PİOÖ) ve araştırmacıların hazırladığı Demografik Bilgi Formu uygulanmıştır. Gerçekleştirilen istatistiksel analizler sonucunda PEÖ puanının medeni durum, eğitim durumu ve gelir durumuna göre, PİOÖ puanlarının ise, medeni durum ve gelir durumuna göre, ayrıca PEÖ ve PİOÖ puan ortalamalarının CTQ- 33 toplam puan kategorilerine göre farklılaştığı gözlenmiştir. PEÖ puan ortalamalarının CTQ-33 fiziksel ihmal ve dugusal ihmal puanı kategorilerine göre, PİOÖ puan ortalamalarının ise CTQ-33 fiziksel ihmal, duygusal ihmal, aşırı koruma kontrol, duygusal taciz, fiziksel taciz puanı kategorilerine göre farklılaştığı gözlenmiştir. Bulgular söz konusu psikolojik içerikli dizileri izleyen bireylerin çocukluk çağı travma düzeylerinin parasosyal etkileşim ve psikolojik oluşları üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.

The purpose of this research is to investigate the parasocial interaction and psychological well-being of the individuals who watched at least one of the series with psychological content (Kırmızı Oda, Masumlar Apartmanı, Camdaki Kız) aired on TV during pandemic in the context of childhood traumas. Childhood Trauma Scale (CTQ-33), Parasocial Interaction Scale (PSI), Psychological Well-Being Scale (PWBS) and Demographic Information Form designed by the researchers were implemented to 394 individuals As a consequence of the statistical analyses , it was observed that the PSI score differed depending on marital status, educational status and income status, and the PIO scores differed according to marital status and income status, as well as the average PSI and PWS scores according to the CTQ- 33 total score categories. It has been observed that PSI score averages differ according to CTQ-33 physical neglect and emotional neglect score categories and PWS score averages differ according to CTQ-33 physical neglect, emotional neglect, overprotection control, emotional harassment, physical harassment score categories. The findings show that the childhood trauma levels of the individuals following the aforementioned psychological content sequences have an effect on parasocial interaction and psychological formation.
Investigation of Parasocial Interaction and Psychological Well-Being in the Context of Childhood Traumas in Individuals Watching a Series with Psychological Content
Keywords: Çocukluk Çağı Travmaları; Parasosyal Etkileşim; Psikolojik İyi Oluş; Psikolojik İçerikli Diziler; Childhood Traumas; Parasocial İnteraction; Psychological Well-Being; Series with Psychological Content