Evrensel Tasarımda Çocuk, Kent ve Mekan Üzerine - Burkut, Emine Banu (TMMOB Mimarlar Odası Konya Şubesi, 2026)
Çocuklar, mekânlar ve mimarlık arasındaki ilişkiyi ele alan çalışmalar, hem akademik dünyada hem de toplumsal alanda giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, “Evrensel Tasarımda Çocuk, Kent ve Mekân” temasıyla 21-22 Kasım 2025 tarihinde Konya’da gerçekleştirilen 6. Ulusal Engellileştirilenler Sempozyumu, çocuklar, mekân, erişilebilirlik ve kapsayıcılık gibi konuları odağına alarak hem bilimsel hem de toplumsal sorunlar dikkat çeken önemli bir platform sağlamıştır. Bu sempozyumun, hem akademik hem de kişisel gelişimim açısından ne denli önemli olduğunu, doğduğum kadim şehir Konya’ya bilimsel bir katkı sunmanın yanı sıra, içimde taşıdığım vefa duygusunu ifade etme fırsatı olarak değerlendiriyorum. Konya, sadece çocukluğumun geçtiği sokaklar ve mahalleler ile değil, aynı zamanda mesleki bakış açılarımın şekillenmeye başladığı yer olarak hayatımda ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra, Selçuklu ve Osmanlı eserleriyle bezenmiş derin bir kültürel miras barındırması ve medeniyetler tarihine tanıklık eden kimliği sayesinde benim için çok daha anlamlı hale gelmiştir. Bu köklü tarihe sahip şehirde oluşturduğum mekân algısının, mesleki ilgi alanlarımı şekillendiren temel bir yapı taşı olduğuna inanıyorum.
Ana makale