Antep Savunmasında Kılıç Ali’nin Rolüne Yeniden Bakmak - Saygılı, Hasip (FSM Vakıf Üniversitesi, 2022)
Antep savunmasında ismi öne çıkan şahsiyetlerin başında Kılıç Ali [Üsteğmen Asaf Emrullah] gelmektedir. Kılıç Ali 1919 yılı sonbaharında Heyet-i Temsiliye Başkanı Mustafa Kemal Paşa tarafından güney cephesine gönderilen subaylardandır. Maraş havalisinde faaliyet gösterdikten sonra 1920’nin Mart ayı sonlarında Antep’e gelmiş ve 11 Mayıs 1920 itibarıyla bölgeden ayrılmıştır. Antep Harbi’nde 40 gün kadar bir süre bulunmuştur. Kendi anlatımı ve bunu tekrarlayan literatür, Kılıç Ali’nin Antep savunmasının bel kemiği olduğuna dair, o olmasaydı neredeyse Antep’in kurtarılamayacağı anlamına gelen iddialarla doludur. Literatürde görebildiğimiz kadarıyla Kılıç Ali’nin Antep savunmasındaki rolüne ilişkin toplu eleştirel bir değerlendirme yapılmış değildir. Bu makalede Kılıç Ali’nin rolü ortaya konulmaya çalışılacaktır. 10 ay 7 gün süren Antep Harbi’nde, şartların nispeten şehri savunan müdafilerin lehine olduğu ilk 40 gün boyunca kendisinin bazı başarılarının yanında, Millî kuvvetlerin büyük kayıplar vermesine sebep olma hususunda sorumluluğunun bulunduğu da gösterilecektir.

Kılıç Ali [Kilidj Ali, First Lieutenant Asaf Emrullah] is one of the prominent figures in the defense of Aintab. Kılıç Ali is one of the officers who was sent to the southern front by the Head of the Representatives Committee, Mustafa Kemal Pasha, in the autumn of 1919. After working in the Marash region, he came to Aintab at the end of March 1920 and left the region on May 11, 1920. He has been in the Aintab Battle for a period of 40 days. His own statements, and the literature is full of claims that Kılıç Ali was the backbone of Aintab’s defense, meaning that Aintab could not have been saved without him. As seen in the literature, no collective critical evaluation has been made regarding the role of Kılıç Ali in the defense of Aintab. In this article, the role of Kılıç Ali will be revealed. In the Aintab Battle, which lasted for 10 months and 7 days, some of his achievements when the conditions were relatively in favor of the defenders who defended the city during the first 40 days will be shown apart from that, the responsibility to cause great losses to the Irregular Forces will be indicated as well.
Reconsidering the Function of Kılıç Ali in the Defense of Aintab
Keywords: Kılıç Ali; Antep Harbi; Fransızlar; Ermeniler; Heyet-i Merkeziye; Kılıç (Kilidj) Ali; The Battle of Aintab; Frenchs; Armenians; Commitee Central