Dinî ve Ahlâkî İçerikli Bir Manzum Hikâye Mecmuası (Transkripsiyon-İnceleme-Metin-Sözlük) - Demir, Dilanur (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Şiir mecmuaları; devrin edebî zevk anlayışı, şairlerin sanatsal eğilimleri ve divan tertipleyememiş yeni şairlerin tespit edilmesine katkıda bulunmaları bakımından klasik Türk edebiyatı araştırmalarının beslendiği kaynaklar arasında yer almıştır. Çalışmamızda; tespit edebildiğimiz tek nüshası bulunan Fatih Millet Kütüphanesi Ali Emîrî Efendi Manzum 541 koleksiyon numarasına kayıtlı şiir mecmuası, 4 ana başlık altında incelenmeye tâbi tutulmuştur. Birinci bölümde mecmua; tavsif, tertip ve içerik özellikleri verilerek tanıtılmış, akabinde mecmuanın MESTAP sitemine göre tasnifi yapılmıştır. Ardından mecmuada yer alan manzumeler türlerine göre ayrılarak şekil ve muhteva hususiyetleri yönünden incelenmiştir. İkinci bölümde; mecmuada adı geçen şairlerin hayatları hakkında bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; mecmuanın yazım hususiyetleri fotoğraflandırılarak ayrıntılı biçimde incelemeye tâbi tutulmuş ve mecmuanın transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise mecmuada yer alan arkaik Türkçe kelimeleri içeren bir sözlük oluşturularak çalışma sonlandırılmıştır. Bu çalışma ile daha önce ilmî bir incelemeye tâbi tutulmamış Fatih Millet Kütüphanesi AEMNZ541 numaralı şiir mecmuasının, klasik Türk edebiyatı sahasına tanıtılıp kazandırılması amaçlanmıştır.

Poetry collections; have been among the sources of classical Turkish literature research due to their contribution to determining literary taste of the period, the artistic interests of poets and the new poets who did not have a divan. In our research, the only copy of which we can identify is the Fatih National Library Ali Emiri Efendi poetic work journal registered in collection number 541 is studied under 4 main heading. In the first part, the collection is introduced, the content characteristics are explained and classified according to the MESTAP system. Then, the poems included in the collection were divided according to their types and examined in terms of form and content. In the second part; information about the lives of poets in the journal is given. In the third part, the spelling features of the collection have been photographed and examined in detail, and the transcribed text of the collection has been included. In the fourth part, the study was completed with a dictionary containing archaic Turkish words in the collection. With this study is aimed to introduce and gain the poetry collection numbered AEMNZ541 of the Fatih National Library, which has not been subjected to a scientific review before, to the field of classical Turkish literature.
A Religious and Ethical Contents (Transcription-Review-Text-Dictionary)
Keywords: Mecmua; Şiir; Şair; Klasik; Edebiyat; Divan; Ournal; Poetry; Poet; Classical Turkish Literature; Poetry Collection