التكييف الفقِهي لأداء الذمم المتعلقة برخص العملة -التضخُّم- بعد العقد دراسة تطبيقيَةّ العملة التركية نموذجًا - Jamous, Abdülkerim Mustafa (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2020)
تهدف هذه الدراسة إلى بيان أحكام أداء الذمم المتعلِّقة برخص العملة بعد العقد من منظور فقهي؛ مع الظروف الطارئة لتضخُّم العملة التركية )دراسة تَحْلِيليَّة تَأصِيليَّة وفق الفقه الإساَمِيِّ(. ل وكانت في مقدمة وث اثة مباحث وخاتمة ونتائج وتوصيات، تكلَّمت فيها على مفهوم التضخُّم ل للعملة النقدية، وأسبابه، ومفهوم العملة )النقود(، والتكييف الفقهي لها، والتغيُّرات الطارئة على قيمتها، وأثرها في الحقوق والالتزامات. مع التطبيق العملي للتغيرات الطارئة على العملة التركية. وخلصت الدراسة: إن كان التغيُّر في قيمة العملة عند الأداء فاحشًا كثيرًا يبلغ الثلث فأكثر؛ كحال العملة التركية عند كتابة هذا البحث -عام 2018 م- فيجب على المدين أن يؤدي قيمة العملة بما كانت تساويه من الذَّهب أو من عملة رائجة أخرى كالدولار مثاً؛ يوم العقد في الدَّيْن ويوم ل القبض في القرض. وذلك عم ا بالقواعد العامَّة في الشريعة الإساميَّة، التي تأمر بالعدل وباجتناب ل ل وعم ا ل ،» لا ضرر ولا ضرار « : الظلم، وأخذًا بمبدأ الجوائح- نظرية الظروف الطارئة- وبمبدأ قاعدة برأي أبي يوسف من الحنفية، وبقولٍ عند الحنابلة- ضِمنًا- وعماً برأي الرَّهُوِنيّ من المالكية وما ل ذهب إليه كثير من العلماء المعاصرين، وإن اختلفا في كيفية الأداء فالصُّلح لهما خير.

Araştırmamız, fıkhî bakış açısıyla; olağanüstü Türk lirası devolasyonu koşullarıyla birlikte sözleşme sonrası döviz ruhsatlarıyla ilgili alacak tahsilatı hükümlerini açıklamayı hedeflemektedir (İslam hukukuna göre kapsamlı analitik çalışma). Bir giriş, üç konu başlığı, bir kapanış, sonuç ve öneriler bölümünden oluşan çalışmamızda, nakit döviz enflasyonu kavramı, nedenleri, döviz (nakit) kavramı, fıkhî oluşumu, değerinde yaşanan olağanüstü değişimler ve bunların hak ve yükümlülüklere etkisi gibi konulardan behsedilmekte, Türk lirasının değerinde yaşanan olağanüstü değişikliklerin Pratik uygulaması yapılmaktadır. Araştırmamız şu noktaları özetlemektedir: Araştırmamızın yazıldığı 2018 yılında Türk lirasında olduğu gibi, ödeme sırasında döviz değerinde yaşanan ve üçte bir ve üzerine varan çok yüksek değer değişimlerinde, adaletle ve zulümden kaçınmakla emreden İslam hukukunun genel kuralları çerçevesinde, pandemi ilkesi -olağanüstü koşullar teorisi- ve “Zarar görmek de yok zarar vermek de yok” ilkesi dikkate alınarak.

Our research, from a perspective regarding Islamic Law; aims to announce the provisions for debt collection related to post-contract foreign exchange licenses along with outstanding Turkish lira devaluation conditions. (Comprehensive analytical study according to Islamic law) In our study, which consists of an introduction, three topic titles, a closing, conclusion and recommendations section, the subjects such as the concept of cash exchange inflation, its causes, the concept of foreign currency (cash), its occurrence regarding The Fiqh, extraordinary changes in its value and their effect on rights and obligations are mentioned and practical applications of the extraordinary changes in the value of Turkish Lira is carried out. Our research summarizes the following points: Within the framework of the general rules of Islamic Law that commands justice and avoiding persecution, by considering the principles of “There should be neither harming (darar) nor reciprocating harm (dirar)” and the principle of the pandemic.
Sözleşme Sonrasında Döviz Ruhsatlarıyla -Enflasyon- İlgili Alacak Tahsilatlarının Fıkhî Oluşumu (Uygulamalı Araştırma-Model Olarak Türk Lirası)
Post-Contract Occurrence of Debt Collection in Scope of Islamic Law Regarding -Inflation- Foreign Exchange Licenses (Turkish Lira as an Applied Research-Model)
Keywords: رخص; تضخُّم; العملة; أداء; الذمم; آثار; سداد الدَّيْن; تغير قيمة العملة; القرض; Ruhsatlar; Enflasyon; Döviz; Ödeme; Alacaklar; Sonuçlar; Borcun Ödenmesi; Döviz Değerinin Değişimi; Döviz Enflasyonu; Kredi; Licences; Inflation; Foreign Exchange; Payment; Debts; Consequences; Debt Payment; Change on Exchange Value; Foreing Currency Inflation; Credit