Margarete I. Ersen-Rasch, Türkische Grammatik - Turan, Fikret (FSM Vakıf Üniversitesi, 2013)
Uzun yıllardan beri Almanya’da yabancılar için Türkçe dersleri veren ve bu konuda birçok kitap ve makale yayınlamış olan Ersen-Rasch’ın elimizdeki eseri, kendisinin daha önce dil öğretimi amacıyla kaleme aldığı ve çeşitli ses CD’lerini de içeren başlangıç, orta ve ileri düzey Türkçe öğretimi kitaplarında anlatılan konuların daha geniş bir persektiften işlendiği Türkçenin grameri çalışmasıdır. Eserde Türkçenin gramer özellikleri geleneksel Batı gramerciliğinin temelleri doğrultusunda alfabe, imla, ses bilgisi, kelime bilgisi, edatlar, bağlaçlar ve söz dizimi bağlamında ele alınmıştır. Batı dillerinde yan cümle yapılarında olan ancak Türkçede morfolojik görüntü içinde isim-fiil, sıfat-fiil ve zarf-fiil olarak ortaya çıkan yapılar anlamsal özelliklerinden ötürü sözdiziminin bölümleri olarak ele alınmış, bu yapıların varyantları ve çeşitli anlam incelikleri Almancada var olan yapıların karşılığı olarak anlatılmıştır. Ayrıca, eserde günlük konuşma dilinde çokça kullanılan kalıp halindeki ifadeler, var-yok yapıları, deyimler, ikili şekiller ve anlamdaş kelime ve kelime birlikleri çok sayıda örnek cümleler üzerinde Almanca tercümeleriyle birlikte sunulmuştur.
Keywords: Türk Dili; Dilbilgisi; İmla; Margarete I. Ersen-Rasch; Türkçe Öğretimi; Turkish Language; Grammar; Spellers; Turkish Education