1166-1167/1752-1754 Tarihli (R 37 Numaralı) Rusçuk Şer‘iyye Sicili’nin Tanıtımı ve Fihristi - Kaçan Erdoğan, Meryem (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2011)
Şer‘iyye sicilleri Osmanlı Devleti’nin idarî, siyasî, askerî, adlî, sosyo-ekonomik ve kültürel yapısının ortaya konulmasında birinci elden kaynaklar arasında yer almaktadır. Sayıları binlerle ifade edilen bu kaynakların iyi bir katalogunun hazırlanması, fi hrist ve değerlendirme çalışmalarının hız kazanması gerekmektedir. Bu sayede gerek yurt içinde gerekse yurt dışında bulunan sicillerin bilim camiasına daha yakından tanıtılması mümkün olabilecektir. Bu düşünceden hareketle yurt dışında bulunan sicillerin fi hristine küçük bir katkı sağlamak amacıyla Bulgaristan Milli Kütüphanesi’nde bulunan Rusçuk Şer‘iyye Sicilleri üzerinde çalışılmış ve XVIII. yüzyıl ortalarına ait R 37 numaralı sicilin tanıtımı ve fi hristi yapılmıştır. Sicilin incelenmesiyle taşrada bir Osmanlı kentinin merkezle olan ilişkilerinin yanı sıra bölgedeki ve kendi içindeki hareketliliğini de takip edebilmek şansı ortaya çıkmıştır..
The Description and Index of the Court Register of Ruse R 37 (1166-1167/1752-1754)
Keywords: Rusçuk; Şer‘iyye Sicili; XVIII. yüzyıl; R 37; Ruse; Bulgaristan (Sofya) Milli Kütüphanesi; Bulgaria (Sofia); National Library; Court Registers; XVIIIth Century