Siyaset ve Şenlik : 1836 Sur-ı Hümayunu - Işık, Mehmet (FSM Vakıf Üniversitesi, 2014)
“Siyaset ve Şenlik 1836 Sûr-ı hümâyunu” adlı bu çalışmada Sultan II. Mahmud’un kızı Mihrimah Sultan ile Bahr-ı Sefid Boğazı Muhafızı Ferik Mehmed Said Paşa’nın evlilikleri ile Şehzade Abdülmecid ve Şehzade Abdülaziz efendilerin sünnet düğünleri için tertiplenen 1836 Sûr-ı hümâyunu ele alınmıştır. Osmanlı Devleti’nin siyasi, askeri ve ekonomik buhranlarla uğraştığı bir dönemde Sultan II. Mahmud’un çocukları için büyük bir Sûr-ı hümâyun tertip etmesinin nedenleri ve sonuçları üzerinde durulmuştur. Şenliklerin siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel hayata tesiri, 1836 Sûr-ı hümâyunu örneği üzerinden ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sultan II. Mahmud sûr-ı hümâyundan hemen önce yaşanan Rus savaşı, Yunanistan’ın bağımsızlığı ve Mısır Meselesi gibi devletin zafiyetini gösteren ve halkın moralini bozan gelişmelerin menfi sonuçlarını, 1836 Sûr-ı hümâyununu tertip edip şenlikler düzenleyerek, bertaraf etmeye çalışmış ve kısa süreli de olsa bir barış ortamının oluşmasını sağlayabilmiştir. Osmanlı Devleti’nin başkentinde yapılan bu şenlikler sırasında yapılan harcamalar esnafın geçici bir süre için mali sıkıntılardan kurtulmasını ve rahatlamasını sağlamıştır. Çalışmada sûr-ı hümâyun uygulamalarına örnekler verildikten sonra 1836 Sûr-ı hümâyunu ele alınmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Mihrimah Sultan’ın evlenmesi, Şehzade Abdülmecid ve Abdülaziz Efendilerin sünnet düğünleri incelenmiştir. İkinci bölümde ise 1836 Sûr-ı hümâyunun siyasi ve ekonomik hayata tesirleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise 1836 Sûr-ı hümâyunun toplumsal ve kültürel hayata tesirlerine değinilmiştir. Arşiv vesikaları, dönemin kronikleri, hatıratlar, Takvim-i Vekayi ve Sûr-ı hümâyunu anlatan Surnâmei Lebib, Surnâme-i Hızır ve Anonim Surnâme ışığında, evlenme ve sünnet düğünlerinin aşamaları, yapılan şenlikler ve şenliklerin siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel hayata tesiri ele alınmış ve incelenmiştir

In this work named Politics and the Feasts of Dynasty ;the marriage of the daugher of Sultan Mahmud the second ;Mihrimah Sultan and heir of Abdulaziz and heir of Abdulmecid ‘s circumsion feast have been discussed.This work mainly states causes and effects of the feasts organised by Mahmud the second even though The Ottoman Empire faced with economic and political turmoils in his time.The effects of the feasts on political economic cultural life have been argued by taking Sur-ı humayun(the feast of dynasty). By having held in these feasts Sultan Mahmud the second tried to compensate for Russian wars Independece of Greece and the problem of Egypt indicating weakness of the goverment and the issues which led to discouragement of public.Those feast let him set the peace for a while.The expenditure on these feast which were organized in the capital city of Ottoman Empire provide craftmen various oppurtunities and help them ease their economic problems. In this work ;After giving some examples related to the practices of Sur-ı humayun (the feast of Dynasty ); The feast of Dynasty has been taken.This work consists of three parts;At the first part ,the marriage of Mihrimah Sultan and heir of Abdulaziz and Abdulmecid’s circumsion feast the second one ;the effect of the feast of dynasty on economic , political life as on the third part. The effect of Sur-i Humayun ( the feast) on social and cultural life have been examined in details . Archival files have been embraced with the light of the book Surnâme-i Lebib Surnâme –i Hızır and Anonim Surnâme.
FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü