Bir Modern Zaman Mit’i Olarak Ulusal Egemenlik - Delice, Aslan (Anayasa Mahkemesi Yayınları, 2012)
1982 Anayasasının altıncı maddesine göre “Egemenlik kayıtsız şartsız millete aittir.” Bu topraklardaki serüveni 1921 Anayasası ile başlayan ve bir devrim çocuğu olan ilke, hukuki geçerliliğine ilk kez 1789 tarihli Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi’yle kavuşmuştur. Bu tarihten itibaren siyasal iktidarların meşruiyet kaynağı ulus olacaktır. Çoğu zaman dogmatik bir karaktere bürünen “ulusal egemenlik”in anlaşılması, barındırdığı iki temel kavramın açıklanmasına bağlıdır: Ulus ve Egemenlik.