Hattat Prof. Dr. Ali Alparslan Hayatı ve Eserleri - Çoşkun, Sümeyye (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Sanat ve edebiyata getirdiği yenilikler ile tanıdığımız Hattat Prof. Dr. Ali Alparslan, yirminci yüzyılın en meşhur isimlerindendir. Yaşadığı dönemin en yetenekli isimlerinden olmasına rağmen, kendisiyle ilgili bu zamana kadar sadece bir kitap hazırlanmış ve bu kitabın da kapsamlı olmadığı görülmüştür. Gerek hayatını gerekse sanatını konu alan bu biyografi çalışması, Hattat Ali Alparslan’ın yaşadığı dönemde olduğu gibi günümüzde de hat sanatı için önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, Ali Alparslan’ın hat sanatına getirdiği bakış açısını, hat eserlerini, meşklerini, eskizlerini ve yazı kalıplarını bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın ilk aşamasında, Ali Alparslan’ın akademik hayatının geçtiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ndeki öğrenci dosyası, detaylıca incelenmiştir. Sonrasında, “Hattat Prof. Dr. Ali Alparslan’ın Hayatı ve Eserleri” adlı tez çalışması için kendisinin aile bireyleri, edebiyat ve sanat çevresiyle irtibat kurulmuştur. Bu irtibat sonucu, Hattat Ali Alparslan’ın hayatı, sanatı ve eserleri ile ilgili ulaşılan bilgiler araştırmada bir araya getirilmiştir.

Calligrapher Prof. Dr. Ali Alparslan, whom we know thanks to the innovations he brought to art and literature, is one of the most famous names of the twentieth century. Despite being one of the most talented names of his time, only one book has been prepared about him so far and it is seen that this book is not comprehensive. This biography study, which contains both his life and his art, shows that Calligrapher Ali Alparslan has a very important place for calligraphy today. This study aims to bring together Ali Alparslan's perspective on the art of calligraphy, his works of calligraphy, sketches and writing patterns. In the first stage of the research, the student file of the Istanbul University Faculty of Literature, where Ali Alparslan's academic life took place, was examined in detail. Afterwards, “Calligrapher Prof. Dr. Ali Alparslan’s Life and Works”, his family members, literature and art circles were contacted. As a result of this contact, the information obtained about the life, art and calligraphy of Calligrapher Ali Alparslan was brought together in the research.
Calligrapher Prof. Dr. Ali Alparslan Life and Works
Keywords: Ali Alparslan; Hat Sanatı; Nesta'lik Yazı; Edebiyat; Calligraphy; Nastaliq Writing; Literature