Security Practices for Advanced Metering Infrastructure - Üstündağ Soykan, Elif; Demirağ Ersöz, Seda (T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2014)
Elektrik tüketimi ölçüm araçları, manuel olarak ölçüm yapılan analog sayaçlardan, elektrik tüketimi ile ilgili bilgileri toplayan ve elektrik dağıtım firmalarına ileten yeni akıllı sayaçlara doğru evrilmektedir. Sayaç verisinin okunmasını sağlayan tek yönlü otomatik sayaç okuma sistemlerinin (AMR) çıkışıyla sayaçlar akıllı şebeke yatırımlarının önemli bir kısmını oluşturmuştur. Otomatik sayaç okuma sistemleri ilk uygulamalar için cazip olmasına rağmen, çözülmesi gereken önemli bir husus olan talep tarafı yönetiminin AMR ile sağlanamadığı fark edilmiştir. AMR teknolojisinin kabiliyetlerinin tek yönlü sayaç verisi okuma ile sınırlı olması nedeniyle, sayaçlardan toplanan veriler üzerinden düzeltici önlemler alınmasına ve tüketicinin enerjiyi daha verimli akıllı kullanmasına yönelik özeliklere izin vermemektedir. Gelişmiş Ölçüm Altyapısı (AMI) ise akıllı sayaçlar ve dağıtım şirketleri arasında çift yönlü iletişim kurarak dağıtım şirketlerine sayaçlar üzerindeki parametreleri dinamik olarak değiştirme imkanı tanır. Bu nedenle, bu çalışmada AMI güvenliği üzerine odaklanılacaktır. Akıllı sayaç sistemlerinin yaygınlaşması ile birlikte, güvenlik bu sistemlerin gerekli ve kaçınılmaz bir ihtiyacı haline gelmektedir. Diğer taraftan, AMI sadece akıllı sayaçların fiziksel olarak dağıtımı manasına gelmemekte, ayrıca sayaç verilerinin yönetimi için gerekli olan karmaşık bir iletişim ağı ve bilgi teknolojileri altyapısını da içermektedir. Dolayısıyla güvenlik çözümlerini ele alırken geniş bir perspektifle yaklaşmak gerekmektedir. Bu nedenle de, sistemin kritik varlıkları belirlenmeli, tehditler iyi analiz edilmeli ve daha sonra güvenlik gereksinimleri iyi tanımlanmış olmalıdır. Bu çalışma AMI sisteminin temel güvenlik gereksinimleri, tehditlere karşı sistem kısıtlarını düşünerek olası çözümleri üzerine, şu anki güvenlik çözümlerini de resmederek, genel bir bakış sunmaktadır. Bu çalışmada, AMI sisteminin güvenlik gereksinimleri analiz edilecek, kısıtlar belirlenecek ve olası güvenlik tehditlerine karşı olası karşı önlemler belirlenecektir. Metering utilities have been replacing from analog meters that are read manually with new, smart meters that gather information about electricity consumption and transmit it back to electric companies. The metering has been the important part of the Smart Grid investments so far, with the initial introduction of one-way automated meter reading (AMR) systems to read meter data. Even though AMR technology proved to be initially enticing, utility companies have realized that AMR does not address demand-side management which is the major issue they need to solve. Since AMR’s capability is restricted to reading meter data due to its one-way communication system, it does not let utilities take corrective action based on the information gathered from the meters and does not assist customers in using energy intelligently. Advanced Metering Infrastructure (AMI) creates a two-way communication network between smart meters and utility systems and provides utilities the ability to modify service-level parameters dynamically. Therefore in this work we will also focus on AMI security practices. While smart metering systems are become widespread security is going to be the one of its essential and inevitable needs. On the other hand, AMI does not only mean the physical deployment of smart meters, but it also includes meter data management system which is a complicated communication network and IT infrastructure. Hence a broad perspective has to be adopted when security solutions are considered. Therefore, assets of the system must be identified, threats must be well analyzed and then security requirements must be well defined. This paper presents an overview on the main security requirements of the AMI, on the threats possible solutions considering the system constraints by picturing the current security solutions. In this work, the security requirements for AMI systems will be analyzed, constraints will be determined and possible countermeasures against security threats will be given.
Gelişmiş Ölçüm Altyapısı İçin Güvenlik Uygulamaları