Kent Mekanına İlişkin Kuramsal Bakışlar: Rob Krier, Christopher Alexander ve Bill Hillier - Köseoğlu, Emine (ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi, 2011)
Kent mekânlarının oluşumu ve gelişimi için, tarih boyunca pek çok kuram geliştirilmiştir. Kentsel mekân kuramlarının dayandıkları noktalar kavramsal olarak farklılaşmaktadır. Bu çalışmada, bir mimar olan Rob Krier’in “Urban Space” (1979) isimli çalışması, yine bir mimar ve aynı zamanda bir akademisyen olan Christopher Alexander’in “A Pattern Language” (1977) isimli çalışması ve bir sosyolog olan Bill Hillier’in “The Social Logic of Space” (1984) isimli çalışması irdelenmiştir. Bu çalışmada sırasıyla ele alınan eserler önce genel hatlarıyla açıklanmış, sonrasında mekân kav-ramını ele alış biçimleri irdelenmiş, üçüncü adımda mekânı analiz ediş biçimleri sunulmuş, son olarak da üç bakış epistemolojik açıdan irdelenmiştir. Krier tarihselliği vurgulayarak mekânı tipolo-jik ve morfolojik olarak analiz ederek yorumlamaktadır. Alexander, mekânı fonksiyonel ilişkiler ve gereklilik üzerinden değerlendirerek yapısalcı bir kavrayış sunmaktadır. Hillier ise mekânın mate-matiksel ve geometrik temsillerini oluşturarak ve sosyal bağlantıları ortaya çıkarmayı hedeflediği çalışmasıyla post-pozitivist bir tabana oturmaktadır.
Theoretical Approaches to Urban Space: Rob Krier, Christopher Alexander, and Bill Hillier
Keywords: Kentsel Mekan; Rob Krier; Christopher Alexander; Bill Hillier; Mekânsal Analiz; Tarihselcilik; Rasyonalizm; Yapısalcılık; Post-pozitivizm; Determinizm; Urban Space; Rob Krier; Christopher Alexander; Bill Hillier; Spatial Analysis; Histori-cism; Rationalism; Structuralism; Post-positivism; Determinism