Yarı Rijit Birleşimli Çelik Çerçevelerin Kat Öteleme ve Birleşim Dönmelerinin İncelenmesi - Aksoylar, Nihan Doğramacı; Elnashai, Amr S.; Öztürk, A. Zafer (TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, 2013)
7.0m ve 9.0m açıklıklı, dört farklı birleşim taşıma kapasitesine sahip 6 adet yarı rijit ve 2 adet rijit birleşimli çerçevenin kat ötelemeleri, birleşim dönmeleri ve aralarındaki ilişkileri zaman tanım alanında yapılan dinamik analizlerle incelenmiştir. Dinamik analizlerde 25 adet gerçek yer hareketi, 3 farklı azalım ilişkisinden üretilen 9 adet faya uzak ve 9 adet faya yakın yapay yer hareketi 2 farklı deprem seviyesine ölçeklendirilerek kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, kat ötelemelerinin ve birleşim dönmelerinin kabul edilebilirlik kontrolleri yapılarak yarı rijit ve rijit birleşimli çerçevelerin kat ötelemeleri karşılaştırılmıştır. Son olarak, birleşim kapasitesinin, davranış modelinin ve faya olan mesafenin, maksimum birleşim dönmesi – kat ötelemesi oranına olan etkisi incelenmiştir.

Story drifts, connection rotations and story drift-connection rotation relationships of 6 partial strength/semi-rigid and 2 rigid frames having 7.0m and 9.0m span lengths and four different connection capacities are investigated with nonlinear dynamic analyses. In dynamic analyses 25 real ground motion records with 2 different earthquake levels and 9 far field and 9 near field artificial records are generated by using three different attenuation relations and scaled to 2 different earthquake levels are used. As a result of the analyses, the story drift ratios and the connection rotations of the frames are determined and their performance limit controls are done and the story drift ratios of partial strength/semi rigid frames and rigid frames are compared. Finally, the story drift–connection rotation relationships are investigated and the effect of connection capacity, connection hysteresis model and the distance from the fault are searched.
Story Drifts and Connection Rotations of Semi-Rigid Steel Frames
Keywords: Kısmı Dayanımlı/Yarı-rijit Birleşim; Dinamik Analiz; Gerçek ve Yapay Yer Hareketi; Kat Ötelemesi; Birleşim Dönmesi; Partial Strength/Semi-rigid Connection; Dynamic Analysis; Real and Artificial Record; Story Drift Ratio; Connection Rotation