Avrupa Gazetelerinde Yabancı Posta Meselesi: Evrensel Posta Birliği’nin Yaklaşımı ve Osmanlı Posta Teşkilatı’na İlişkin Haber İçeriklerinin Analizi - Yaman, Mehmet Şükrü (FSM Vakıf Üniversitesi, 2023)
Yabancı posta meselesi, çok yönlü bir olgu olarak 20. yüzyılın başlarına kadar dünya genelinde büyük yankı uyandırmıştır. Avrupalı devletlerin yayılmacı politikalarının önemli bir bileşeni ve neticesi olan yabancı postaneler, Osmanlı Devleti’ni de derinden etkilemiştir. Batılı posta idareleri uzun yıllar müddetince Osmanlı yerleşimlerinde faaliyet göstermiştir. Osmanlı Devleti, Batılı postaların kendi aralarında rekabette bulunduğu ülke olarak da ön plana çıkmıştır. Ticari ve sosyal bir zeminde faaliyet zemini bulmuş yabancı postaneler zaman içerisinde siyasi bir boyut kazanmıştır. Batılı tarzda teşkilatlanmaya ilk kez 1840 tarihinde giden Osmanlı Devleti, kendi topraklarındaki posta varlığını ve birikimini kurumsal bir temele oturtarak yerli posta yetkinliğine yoğunlaşmıştır. Bu girişim, Avrupalı posta idareleri nezdinde kabul görmemiştir. 1860 sonrasında yoğunluk ve süreklilik kazanmış kapatma girişimlerinin geçerli bir temele dayanmadığı öne sürülmüştür, zira onlara göre Osmanlı Posta Teşkilatı uluslararası posta hizmeti sağlayabilecek yapısal dönüşümü henüz tam anlamıyla tesis edememişti. Osmanlı pazarındaki faaliyetlerini sonlandırma noktasında koşul öne süren Avrupalı devletlerin operasyonel yetkinliğe işaret etmesi sonrasında içerideki ve dışarıdaki temaslarını arttıran Osmanlı Devleti, Bern’de 22 devletin iştirakiyle düzenlenen ilk uluslararası posta kongresinde yer almıştır. Kongre bitiminde, 9 Ekim 1874’te imzalanan Evrensel Posta Sözleşmesi’yle kurulan Evrensel Posta Birliği’nin kurucu üyesi olarak iki yıl gibi kısa süre içerisinde uluslararası posta hizmeti icra edebilir hâle gelmiştir. Avrupalı devletlerin eksikliğini koz olarak kullandıkları en kritik koşulu da yerine getiren Osmanlı Devleti, buna rağmen kesin çözüm elde edememiştir. Bu süreç zarfında Avrupa basınında siyasi, ekonomik ve sosyal açılardan ele alınma lüzumu bulunan posta haberleri üretilmiştir. Bu içerikler, henüz kapsamlı ve bir bütün olarak akademik bir çalışmanın konusu olabilmiş değildir. Gazeteler haricinde yabancı literatürde Osmanlı Devleti’ni posta bağlamında hedef alan içeriklere ilişkin bir karşı yaklaşım da şekillenmemiştir. Bu makale hem bu bağlamdaki açığa temas ederek hem de yabancı gazetelerdeki içeriklerin posta perspektifinden ele alınıp alınmadığını irdeleyerek literatürdeki eksikliğe dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.

As a multifaceted fact the foreign post incident had a great repercussion throughout the world until the early parts of the 20th century. Foreign post offices, an integral component and consequence of the expansionist policies of European states, had a significant impact on the Ottoman Empire. Western postal administrations conducted operations within Ottoman settlements for an extended period. The Ottoman Empire also came to the fore as a country where European postal administrations competed among themselves. Foreign post offices, initially established on the basis of commercial and social considerations, eventually gained a political dimension. The Ottoman Empire, which adopted a Western-style postal system in 1840, prioritized the development of its domestic postal infrastructure as a matter of institutional policy. However, this initiative was met with resistance from European postal administrations who sought to maintain their presence within Ottoman territory. Despite objections to the perceived lack of structural transformation and operational competence within the Ottoman Postal Administration, the Empire’s participation in the inaugural international postal congress in Bern in 1874 marked a significant turning point. Becoming a founding member of the Universal Post al Union enabled the Ottoman Empire to provide international postal services within two years, fulfilling a critical requirement for membership that had been leveraged by European States. Nonetheless, this did not resolve all of the Empire’s issues related to foreign postal services, which continued to be a source of political, economic, and social contention. Although the European press extensively covered this topic, a comprehensive academic study has yet to be undertaken. In addition, little attention has been given in foreign literature to alternative perspectives on the issue of foreign postal services in the Ottoman Empire. This article aims to point out the gap in the literature by examining the foreign press’s coverage of the Ottoman Empire’s postal system and exploring alternative approaches to this topic.
Foreign Post Incident in European Journals: The Approach of the Universal Postal Union and Analysis of News Content on the Ottoman Postal Administration
Keywords: Avrupa Basını; Bilgi Dağıtımı; Posta Eleştirileri; Osmanlı Postası; Evrensel Posta Birliği; European Press; Information Dissemination; Postal Critics; Ottoman Post; Universal Postal Union