Madde Bağımlılığı ve İntihar İlişkisinin Değerlendirilmesi - Aydoğan, Begüm (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2023)
Madde kullanımı toplum sağlığı açısından giderek soruna neden olan bir noktaya gelmiştir. Kişiler birçok farklı şekilde bağımlılık geliştirmekte, zaman zaman bağımlılıklarını oyunlar üzerinden yaşarken zaman zaman da cinsel ilişki gibi alanlara kaymaktadır. Bağımlılık oldukça geniş bir şemsiye terimdir ve birçok alt başlığa ayrılır. Ancak diğerleriyle kıyaslandığında madde bağımlılığının sonuçları daha zarar veriri niteliktedir. Bunun en temel nedeni ise intihar gibi hem bireysel hem de küresel boyutta sorun olan bir diğer ruh sağlığı sorununa neden olmasıdır. Araştırmanın amacı bu noktada bağımlılık kavramını her bir bağımlılık türü ile ele alarak detaylıca incelemek, madde bağımlılığı üzerinde durmak ve bunun intihar ile olan ilişkisini ortaya koymaktır. Bunun için literatürde yer alan çalışmalar incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre kişinin madde kullanımına neden olan birçok risk faktörü olduğu gibi intihar etmesine neden olan da birçok risk faktörü bulunmaktadır. Bu noktada alandaki bazı araştırmalar intihar ile madde bağımlılığı arasında net bir ilişkiden söz etmenin mümkün olmadığını söylemesine rağmen, yapılan incelemede iki ruh sağlığı arasında bir ilişki bulunmuştur. Madde kullanımının tek başına intihara neden olup olmadığı noktasında net bir cevap olmasa da madde kullanımından muzdarip kişilerin diğerlerine oranla intihar riskleri daha yüksektir.

Substance use has reached a point where it is increasingly causing problems in terms of public health. People develop addiction in many different ways, from time to time they experience their addiction through games, and from time to time they shift to areas such as sexual intercourse. Addiction is a fairly broad umbrella term and is divided into many subheadings. However, compared to others, the consequences of substance abuse are more damaging. The main reason for this is that it causes another mental health problem, such as suicide, which is a problem both individually and globally. At this point, the purpose of the research is to examine the concept of addiction in detail by considering each type of addiction, to focus on substance addiction and to reveal its relationship with suicide. For this, the studies included in the literature were examined. According to the results obtained, there are many risk factors that cause a person to use substances, as well as many risk factors that cause him to commit suicide. At this point, although some studies in the field say that it is not possible to Decipher a clear relationship between suicide and substance abuse, an examination has found a relationship between the two mental health Decencies. Although there is no clear answer as to whether substance use alone causes suicide, people who suffer from substance use have a higher risk of suicide compared to others.
Evaluation of The Relationship Between Substance Addiction and Suicide
Keywords: Bağımlılık; İntihar; Madde; Uyuşturucu; Suicide; Addiction; Substance; Durgs