60-72 aylık çocukların bağlanma durumları ile yalnızlık ve memnuniyetsizlik duyguları arasındaki ilişkinin incelenmesi - ŞAHİN, Hilal Güşta (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
İlişkisel tarama modelinde dizayn edilmiş bu çalışmanın amacı, 60-72 aylık çocukların bağlanma durumları ile yalnızlık ve memnuniyetsizlik duyguları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma grubunu, Tokat ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim gören 60-72 aylık 103 çocuk oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama araçları olarak, Kişisel Bilgi Formu, bağlanma durumunun tespiti için “Tamamlanmamış Oyuncak Bebek Ailesi Hikâyeleri Ölçeği” ve sosyal yalnızlık ve memnuniyetsizlik durumunun belirlenmesi için “Yalnızlık Ve Sosyal Memnuniyetsizlik Ölçeği” uygulanmıştır. Çalışmanın katılımcılarından kişisel bilgi formuyla elde edilen verilere ilişkin frekans ve yüzdelik dağılımları gibi betimsel istatistikler hesaplanmıştır. Eldeki veriler için ortalama (merkezi eğilim ölçüleri) ve standart sapma (genişlik değişkenlik ölçüleri) hesaplanmıştır. Verilerin analizinde iki grubu karşılaştırmak için bağımsız örneklemler için t testi, üç ve daha fazla grubun karşılaştırılmasında ise tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Ayrıca, değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan çocuklardan %36,9’unun güvenli bağlandıkları, %46,6’sının kaçınma bağlanması ve %16,5’inin ise negatif bağlandıkları görülmektedir. 60-72 aylık çocukların bağlanma durumları ile yalnızlık ve memnuniyetsizlik duyguları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur.60-72 aylık çocukların yalnızlık ve memnuniyetsizlik duyguları cinsiyetlerine, ayrı odaları olma durumuna, 0-2 yaş arasında annelerinin çalışma durumuna, babalarının yaşına, anne ve babalarının eğitim durumuna, anne ve babalarının gelir durumuna, evdeki toplam çocuk sayısına ve doğum sırasına göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. 0-2 yaş arasında annesi tarafından bakılan 60-72 aylık çocukların yalnızlık ve memnuniyetsizlik ortalamaları annesi tarafından bakılmayan çocuklardan daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, annesi 20-25 yaş aralığındaki çocukların yalnızlık ve memnuniyetsizlik ortalamasının annesi 26-30 yaş aralığındaki çocukların ortalamasından daha yüksek olduğu bulunmuştur. 60-72 aylık çocukların bağlanma durumları cinsiyetlerine, ayrı odaları olma durumuna, 0-2 yaş arasında onlara bakan kişi durumuna, 0-2 yaş arasında annelerinin çalışma durumuna, anne ve babalarının yaşlarına, anne ve babalarının eğitim durumlarına, anne ve babalarının gelir durumlarına, evdeki toplam çocuk sayısına ve doğum sırası değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir.

The aim of this correlational survey research is to examine the relationship between 60-72 month- old children’s attachment styles and senses of loneliness and social dissatisfaction. Participants of the study consisted of 103 60-72 month-old children attending a preschool institution under supervision of Ministry of National Education in Tokat. As data collection tools, the Personal Information Form, “the Incomplete Stories with Doll Family Scale” to determine attachment styles of children and “the Loneliness and Dissatisfaction Scale” to determine children’s senses of loneliness and social dissatisfaction were used. Descriptive statistics, such as frequency and percentage distributions, were calculated for the data which obtained from the personal information form. The mean (central tendency measurements) and standard deviation (width variability measures) were also calculated for the data. For data analysis Independent Samples t-Test was used to compare two groups and one-way ANOVA was used for comparison of three and more groups. Also, The Pearson product-moment correlation was used to determine the relationship between variables. Data analysis showed that 36.9% of participant children were securely attached. Also, 46.6% of them had avoidant attachment style and 16.5% had negative attachment. A significant negative correlation was found between attachment style and senses of loneliness and social dissatisfaction of 60-72 month-old children.No statistically significant differences were found in senses of loneliness and social dissatisfaction of 60-72 month-old children based on some variables such as gender, having a separated room, working status of mothers between their ages of 0 and 2, age of fathers, educational level and monthly income of parents, total number of children at home and birth order of children. However, mean of loneliness and social dissatisfaction of 60-72 month-old children who were cared by their mothers between ages of 0 and 2 were lower than their peers who were not cared by their mothers. Also, mean of loneliness and social dissatisfaction of children whose mothers’ ages were between 20 and 25 were higher than their peers whose mothers were 26-30 years old. No statistically significant differences were found in attachment styles of 60-72 month-old children based on some variables such as gender, having a separated room, person caring for them between their ages of 0 and 2, working status of mothers between their ages of 0 and 2, ages, educational level and monthly income of parents, total number of children at home and birth order of children.
The relationship between 60-72 month- old children's attachment styles and senses of loneliness and social dissatisfaction