Bipolar Tanısı Almış Bireylerin İntihar Riskinin İncelenmesi - Akıllı, Aleyna Emine (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Araştırma, bipolar bozukluk ile intihar davranışı arasındaki ilişkiye odaklanmıştır. Her iki durum arasındaki ilişkiyi ele almak amacıyla literatürde yer alan çalışmalar incelenmiştir. Bu çalışmalar literatür çalışmaları ve klinik çalışmalar olarak ayrı başlıklarda incelenmiştir. Bipolar bozukluk tanısı, diğer duygudurum bozuklukları arasında görülme sıklığı daha az olan bir tanı olmasına rağmen, kişinin yaşamı için oldukça kritik yanları olan bir bozukluk türü olarak ele alınmaktadır. Söz konusu alanda bipolar bozukluğun tanı kriterleri, nedenleri ve tedavi yaklaşımlarına duyulan ilgi kadar intihar davranışı ile arasındaki ilgi de araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Bunun en temel nedeni, bipolar tanısı almış olan hastaların hayatlarının bir kısmında en az bir kere de olsa intihar davranışını sergilemeleridir. Yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlara göre bipolar bozukluğa sahip olmak ve bipolar bozukluğun depresyon sürecinde yer almak intihar için en temel risk faktörünü oluşturmaktadır. Literatürde yer alan araştırmalar incelendiğinde bipolar bozuklukta mani sürecinin intihar için en temel risk faktörü olduğunu ifade eden çalışmalar vardır ancak bu çalışmalar yeterli araştırmalardan uzak olduğu için bipolar bozukluk ve initihar arasındaki ilişkiyi güvenilir şekilde ele almamaktadır. Bu noktada intihar ve bipolar bozukluk arasındaki ilişkiyi ele almak ve hem depresyon hem mani için durumu incelemek adına daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.

The research focused on the relationship between bipolar disorder and suicidal behavior. In order to address the relationship between both conditions, studies in the literature were examined. These studies were examined under separate headings as literature studies and clinical studies. Although the diagnosis of bipolar disorder is less common among other mood disorders, it is considered as a type of disorder that has critical aspects for the person's life. In this area, the interest in the diagnosis criteria, causes and treatment approaches of bipolar disorder as well as the interest in suicidal behavior has drawn the attention of researchers. The main reason for this is that patients diagnosed with bipolar exhibit suicidal behavior at least once in their lives. According to the results obtained from the research, having bipolar disorder and being involved in the depression process of bipolar disorder constitute the most basic risk factors for suicide. When the studies in the literature are examined, there are studies that state that the mania process in bipolar disorder is the most basic risk factor for suicide, but these studies do not reliably address the relationship between bipolar disorder and suicide because they are far from adequate studies. At this point, more clinical studies are needed to address the relationship between suicide and bipolar disorder and to examine the situation for both depression and mania.
Examination of the Suicide Risk of İndividuals With Bipolar Diagnosis
Keywords: Bipolar; Bipolar-I; Bipolar-II; Mani; Depresyon; İntihar; Mania; Depression; Suicide