Türk Hukukunda Engelli Eski Hükümlü Ve Terörle Mücadelede Yaralananların İstihdamı Hakkında Düzenlemeler - Kala, Eyüp Sabri (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2020)
Yetersiz yaşam koşulları nedeniyle özel koruma ve hizmet gerektiren gruplar “dezavantajlı gruplar” olarak tanımlanmaktadır. Engelli insanlar, eski hükümlüler ve terör kurbanları bu gruplar arasındadır. Bu grupların sosyal ve yasal açıdan desteklenmesi sosyal refah devletinin temel görevidir. Son zamanlarda yasal düzenlemeler yoluyla çeşitli destekler sunulmakta ve bu gruplara koruyucu hükümler getirilmektedir. Engelli insanlar, eski hükümlüler ve terörizmle mücadelede yaralananlar için devletin çalışma hayatında desteği olmaksızın uygun işler bulmak zordur. Özellikle terörle mücadele edenlerin istihdamı toplum için bir sosyal sorumluluk ve devlet için bir görevdir. Bu noktada özel sektöre uygulanacak yükümlülükler, sosyal sorumluluk açısından değerlendirilebilecek oranlarda gerçekleşmektedir. Bu çalışmada, bu dezavantajlı gruplara ilişkin kanuni düzenlemeler üzerinde durulmakta, kamu ve özel sektör düzenlemeleri ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Ayrıca, bazı değerlendirmeler ve sorunlar da incelenmektedir.

Groups that need special protection and service due to insufficient living conditions are described as “disadvantaged groups”. People with disabilities, ex-convicts and victims of terrorism are among these groups. Supporting these groups in terms of a social and legal is the main duties of the social welfare state. Recently various supports are provided through legal regulations and protective provisions are introduced to those groups. It is difficult to find decent work for people with disabilities, ex-convicts and injuries in combating terrorism without a support of the state in working life. Specifically the employment of the people those who fight against terrorism are a social responsibility for the society and a duty for the state. At this point, the obligations to be imposed on the private sector are realized at rates that can be evaluated in terms of social responsibility. In this study, the law regulations regarding those disadvantaged groups are focused and the arrangements for public and private sector are considered in details. Also, some evaluations and problems are examined.
Employment Arrangements on People With Disabilitıes, Ex-Convicts and Injured on the War on Terrorism in Turkish Law
Keywords: Sosyal Politika; Engelliler; Eski Hükümlüler; Terörle Mücadelede Yaralananlar; Dezavantajlı Gruplar; Social Policy; People with Disabilities; Ex-convicts; Injured on the War of Terrorism; Disadvantaged Groups