Öğretmen Algılarına Göre Okul Etkililiği ve Değişime Hazır Olma Durumları Arasındaki İlişki - Vural, Tuba Nur (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2022)
Bu araştırmanın amacı Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan öğretmenlerin algılarına göre okul etkililiği ile değişime hazır olma durumları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Verilerin toplanması için nicel yöntemlerden ilişkisel tarama modeli belirlenmiştir. Veri toplama aracının birinci bölümünde demografik bilgiler, ikinci bölümünde Seyfettin Abdürrezzak tarafından geliştirilmiş ‘’Etkili Okul Ölçeği’’ ve Yaşar Kondakçı tarafından geliştirilmiş ‘’Değişime Hazır Olma Ölçeği’’ bulunmaktadır. Bu araştırmanın evrenini İstanbul ‘da resmi okulda görev yapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini 235 öğretmen oluşturmaktadır. Ölçeklerden veriler hem internet ortamında oluşturulan ‘’Google Form’’ toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 26 paket programı ile frekansları, standart sapmaları, yüzdeleri, aritmetik ortalamaları çözümlenmiştir. Elde edilen verilerin analizi bölümünde araştırmanın alt problemlerinin çözümlenmesi amacıyla t-Testi, Tek önlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre Etkili okul ve Değişime Hazır Olma cinsiyet, eğitim, medeni durum, yaş, kıdem durumuna göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ayrıca Etkili Okul ve Değişime Hazır Olma Durumları (r=.206; p<.05) arasında pozitif ve orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur.

The aim of this research is to determine the relationship between school effectiveness and readiness for change according to the perceptions of teachers working in schools affiliated to the Ministry of National Education. Relational screening model, one of the quantitative methods, was determined for data collection. The first part of the data collection tool includes demographic information, the second part includes the "Effective School Scale" developed by Seyfettin Abdürrezzak and the "Readiness for Change Scale" developed by Yaşar Kondakçı. The universe of this research consists of teachers working in public schools in Istanbul. The sample of the study consists of 235 teachers. Data from the scales were collected both from the "Google Form" created on the internet. The collected data were analyzed with the SPSS 26 package program, their frequencies, standard deviations, percentages, arithmetic averages and then evaluated. In the analysis of the obtained data, t-Test, One-way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation Analysis were used to solve the sub-problems of the research. According to the results of the research, a positive and moderate relationship was found between Effective School and Readiness for Change (r=.206; p<.05).
The Relationship Between School Effectiveness and Readiness for Change According to Teacher
Keywords: Öğretmen; Etkili Okul; Değişime Hazır Olma; Teacher; Effective School; Readiness for Change