Ticari İşletme Kirası - Bakırcı,Kübra Münevver (Bahçeşehir Üniversitesi, 2018)
Çalışmamiz kapsamında ticari işletmenin, bir bütün halinde, canlı bir organizma olarak kira sözleşmesine konu olmasını ele aldık. Ticari işletmenin bu şekilde ürün kirasına konu olması, doktrin tarafından, bagimsiz bir isim altında, ticari işletme kirası olarak adlandırılmaktadir. Ancak bagimsiz bir şekilde mevzuat kapsamında ticari işletme kirası kavramına ve hükümlerine yer verilmemiştir. Ticari işletmenin bir bütün halinde konu oldugu bu sözleşmenin, TTK m. 11/3'teki " ... yazılı olarak yapılır, tescil ve ilan edilir." Hükmü karşısında, BK m.12/2 uyarmca, geçerlilik şekline tabi oldugunu kabul etmek gerekecektir. Söz konusu sözleşme Ticaret Hukuku'nun temel kavramını oluşturan ticari işletmeyi konu aldığından, sözleşmenin hükümleri; "tacir" sıfatından degişiklik meydana getirebilmekte ve devrin kapsamında "ticaret ünvanının bulaunması halinde, kiracıya, ticaret unvanı kullanma hakki verebilmektedir. Sözleşmedeki tarafların karşılıklı hak ve borçlanma kapsamında kiraya verenin; işletmeyi, işletmeye elverişli bir şekilde teslim etme ve bu şekilde bulundurma borcuna karşIık, kiracının; ücret ödeme ve işletmeyi işletme borcu bulunmaktadır. Borçlarn ifası, borcun konusunun canlı bir organizma olması hasebiyle özellik arz etmektedir. Aynı gerekçeyle sözleşmenin sona ermesi ve bu halin sonuçlarında canlı bir organizmanın kullanım devrini gerektirdiginden kendine has iözellikler sergilemektedir. Bütün bu sebeplerden dolayı, ticari işletme kirası, bir borçlar hukuku sözleşmesi olmakla birlikte etkilerini ticaret hukukunda göstermesi sebebiyle disiplinler arası bir çalışmayi gerektirmektedir.

In this study, commercial enterprise as a living organism is handled, in the aggregate, as a subject of the lease contract. In doctrine, this contract is named as "commercial enterprise lease". However the concept and provisions of the commercial enterprise lease are not independently regulated in legislation. According to the Article 11 /3 of Turkish Commercial Code which states "in writing, registered and announced", the commercial enterprise lease should be subjected to requirement of form. Provisions regarding the commercial enterprise lease contract, may make a change in the title of"merchant" and if the transfer includes "trades name" -within its scope-, the tenant may have the right to use that trade name. As part of the mutual rights and obligations of the parties to the contract, the owner is obliged to deliver and maintain the enterprise as suitable for operation and the tenant is obliged to pay fee and operate the enterprise. Performance and termination of the contract have unique features due to the subject of the debt being a living organism. Commercial enterprise lease is a contract in the field of law obligations, that repuires interdisciplinary research.
Commercial Enterprise Lease
Keywords: Ticari İşletme; Ürün Kirası; Ticari İşletmenin Devri; Ticari İşletme Kirası; Tacir; Commercial Enterprise; Merchant; Product Rental Contract.; Commercial Enterprise Lease; Commercial Enterprise Transfer