Eğitim Yönetimi Yüksek Lisans Programı Mezunu Yöneticilerinin Çatışma Yönetimini Ele Alış Tarzlarının Küçükçekmece İlçesindeki Beş İlkokulda İncelenmesi - Erem, Adnan (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın amacı ilkokul yöneticilerinin çatışma yönetimi becerilerine eğitim yönetimi yüksek lisans programı mezunu olmalarının katkı sağlayıp sağlamadığını anlamaktır. İstanbul ili Küçükçekmece ilçesindeki beş ilkokulda görev yapan ve eğitim yönetimi mezunu olan yöneticilerin bakış açısı ile çatışma yönetimi ve yüksek lisans eğitimlerinin bağlantısı irdelenmektedir. Alanyazında çatışma yönetiminin kavramsal boyutu ve eğitim kurumlarında uygulanışı ile ilgili kaynaklara sık rastlanırken yüksek lisans derecesinin mezunlarının çatışma yönetimi tarz ve becerilerine katkısı ile ilgili çalışmaya rastlanılamamıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden vaka çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu Küçükçekmece ilçesinde görev yapan beş ilkokul müdürü ve on müdür yardımcısı oluşturmaktadır. Çalışma grubu ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilerek veri elde edilmiş, elde edilen veriler üzerinde içerik analizi yapılmıştır. Toplumu şekillendirmede önemli etkisi olan eğitim kurumlarında, örgütsel çatışma yönetiminin yüksek lisans mezunlarına eğitimlerinin katkısı İstanbul ili Küçükçekmece ilçesi ölçeğinde beş ilkokul yöneticilerinin görüşleri derlenerek incelenmiştir. Resmi ilkokul yöneticilerinin yapılan yüksek lisans derecesinde ki eğitimleri sonucunda çatışma yönetimlerine ne gibi getirileri olduğu, kendi görüşleri çerçevesinde bulgular bölümünde derlenmiştir. Elde edilen bulgular eğitim yönetimi yüksek lisans mezunu okul yöneticilerinin çatışma yönetimi becerilerine aldıkları eğitimin katkısının düşük düzeyde geçekleştiği yönündedir.
Keywords: Yüksek Lisans; Eğitim Yönetimi; Çatışma Yönetimi