Arap Yarımadası'nda İnşaat Sektöründe Enerji Sürdürülebiliriği - Zaeem, Hashem Adnan Mohammed (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
İnsanın Temel Temel ihtiyacı sağlıklı bir yaşam sürmektir. Enerji tasarruflu binalar, sağlıklı bir iklim sağladığı ve daha fazla insanı ve doğayı koruduğu için, insanlar yaşamlarının %90'ını bina içinde geçirdiğinden, binanın temel işlevi, insanların ihtiyaç duyduğu ortamı sağlamak olmalıdır. Sağlıklı bir yapı, kullanıcının biyolojik, psikolojik ve sosyal yapısından kaynaklanan ihtiyaçlarına, dış ve iç fiziksel ve sosyal çevresinin özellikleri ile cevap verir. Enerji verimli yapısının sürdürülebilir olması için binanın temiz enerjisinin ömrü boyunca kesintisiz olarak sürdürülmesi gerekmektedir. Bu kapsamda sürdürülebilirliğin ön koşulu olan “Enerji Tasarruflu Bina Önerisinin Sürdürülebilirlik Süreç Modeli”, “Sağlıklı Binaya Ulaşmak”; Enerji verimli bir bina için sürdürülebilirlik değerlendirmesi. Bu araştırma, şu anda inşa edilen binalardaki israf miktarını ve bunların çevre ve insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini ve sürdürülebilir ve enerji tasarruflu binalardan yararlanmada farkın nasıl olacağını ele aldığımız 5 bölümden oluşmuştur. Araştırma, teknolojik çözümler, bina maliyetiyle ilgili çözümler, inşaat çözümleri veya sürdürülebilir kalkınmadan bina için çevre ile ilgili çözümler vb. farklı sınıflandırmalarda birçok farklı akıllı çözüm türünü içermektedir. Arap Yarımadası'nda, gelişmiş ülkelerin ulaştığı akıllı çözümlerin modellerinin incelenmesi ve karşılaştırılması ve bölgedeki çevre ve sıcak iklime uygun olarak uygulanmaya çalışılmasına da değinilmiştir. Bina sektörü, Arap Yarımadası'nda, en fazla enerji ve elektrik tüketen sektörlerden biridir. Kentsel yoğunluğun çoğu, büyük ölçüde konut binaları tarafından temsil edilen şehirlerde yoğunlaşmıştır. Bu nedenle, enerji verimliliği stratejilerinin uygulanmasına yönelik ilk adım, bu binalardaki enerji tüketiminin miktarını ve performansını ölçmek ve kullanım şekillerini anlamakla başlar.

The Basic Basic need of man is to lead a healthy life. Since energy efficient buildings provide a healthy climate and protect more people and nature, since people spend 90% of their lives inside the building, the main function of the building should be to provide the environment that people need. A healthy structure responds to the needs of the user arising from his biological, psychological and social structure with the characteristics of his external and internal physical and social environment. In order for the energy efficient structure to be sustainable, the clean energy of the building must be maintained uninterruptedly throughout its life. In this context, "Sustainability Process Model of Energy Saving Building Proposal", "Achieving a Healthy Building", which is the prerequisite of sustainability; Sustainability assessment for an energy efficient building. This research consists of 5 parts, where we discuss the amount of waste in currently constructed buildings and their negative effects on the environment and people, and how the difference will be in benefiting from sustainable and energy efficient buildings. Research, technological solutions, building cost related solutions, construction solutions or environmental related solutions for building from sustainable development etc. It includes many different types of smart solutions in different classifications. In the Arabian Peninsula, it was also mentioned that the models of smart solutions reached by developed countries were examined and compared and tried to be applied in accordance with the environment and hot climate in the region. The building sector is one of the sectors that consume the most energy and electricity in the Arabian Peninsula. Much of the urban density is concentrated in cities, which are largely represented by residential buildings. Therefore, the first step towards implementing energy efficiency strategies starts with measuring the amount and performance of energy consumption in these buildings and understanding their usage patterns.
Construction Sustainability in The Arab Peninsula
Keywords: Arap Yarımadası; İnşaat Sektörü; Enerji Sürdürülebilirliği; Enerji Verimliliği; Pratik Çözümler; Arabian Peninsula; Construction Sector; Energy Sustainability; Energy Efficiency; Practical Solutions