Sancaktar Hayreddin Mescidi - Sav, Murat (Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2010)
İstanbul'da bulunan ve erken Bizans devrinin bir örneği olan yapının tarihi yeterince bilinmemektedir. Gastria Manastırı ile olan ilişkisi kanıtlanabilmiş değildir. Fakat küçük yapının Bizans 'ın Gastria Manastırı olduğuna inanılmaktadır. Dıştan sekizgen, içten eşit kollu haç planına sahiptir. Her ne kadar tartışmalı olsa da yapının aslı bir mausoleion olup, apsis kısmı sonradan ilave edilmiştir. Osmanlı döneminde mescide çevrilmiştir. Yapı, 1894 yılındaki depremde önemli hasara uğramıştır. 1973-1976 arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.
Sancaktar Hayreddin Masjid
Keywords: Mescid; Mausoleion; Gastria; Restorasyon; Osmanlı; Masjid; Restoration; Ottoman