"Türkçe Dil Bilgisi" Adlı Eserdeki Kelime Tahlillerinin Tahlili - Kartallıoğlu, Yavuz (Gökkubbe, 2007)
Etimoloji bir dilin en önemli ve en zor alanlarından birisidir. Bir kelimenin kök ve eklerini tespit etmek geniş bir bilgi ve aynı zamanda dikkat gerektirir. Kelime tahlillerinin nasıl yapılacağını öğretmeyi amaçlayan bir eserde kelimelerin ek ve köklerinin doğru olarak tespit edilmesi çok önemlidir. Eğer kelime kökü ve ekler bir eserde yanlış gösterilirse, o eser asıl amacının dışına çıkmış olur. Bu yazıda, Keskin tarafından hazırlanan "Türkçe Dil Bilgisi" adlı eserdeki bazı kelime tahlilleri incelenecek ve bunların niçin yanlış oldukları gösterilmeye çalışılacaktır. Etymology is one of the most important and difficult fields of a language. To determine a word's root and affixes requires a wide knowledge and at the same time care. It's essential to determine the roots and affıxes ofthe words correctly in a work which aims to teach how to analyse words If the root and affixes of a word are illustrated incorrectly, that work doesn't serve its main aim in this article, the analysis of some words, in the work of "Türkçe Dil Bilgisi" prepared by Keskin, will be examined and why they are incorrect will be described.
The Analysis Of The Analysis Of The in The Work Of "Türkçe Dil Bilgisi"
Keywords: Etimoloji; Yapım Eki; Çekim Eki; Etymology; Derivational Affix; Ending