II. Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Kadın Dergilerinde Âdâb-I Muâşeret Anlayışı (1908-1923) - Özdemir, Filiz (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2023)
Âdâb-ı muâşeret, sosyal bir canlı olan insanın toplum içinde sergilediği hâl ve davranışların bütününe verilen isimdir. Diğer bir deyişle, bir toplumdaki insanların sosyal davranış kalıbıdır. Âdâb-ı muâşeret; Osmanlı Devleti’nin modernleşme sürecine girişiyle birlikte birtakım değişimler geçirmiştir. II. Meşrutiyet dönemine bakıldığında ise, bu dönemde Osmanlı toplumunun siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan bir dönüşüm geçirdiği anlaşılmaktadır. Bu yıllarda kadın kamusal alanda görünürlük kazanırken, eğitimde, basın hayatında ve modada birtakım değişimler yaşanmış, Osmanlı ekonomisi savaşlar nedeniyle sarsılmıştır. Göçmenlerin gelmesiyle de sosyal hayatta önemli değişimler yaşanmıştır. Dolayısıyla, kadın dergileri, dönemin koşulları doğrultusunda adap algısı yerleştirmeye çalışmışlardır. 1908 ile 1923 seneleri arasında yayımlanan kadın dergileri, toplumun âdâb-ı muâşeretini şekillendirme vazifesi görmüştür. II. Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Kadın Dergilerinde Âdâb-ı Muâşeret Anlayışı (1908-1923) isimli tez çalışmamızda bu süreç değerlendirilmiştir.

Etiquette is the name given to the whole of the behavior of human beings, who are social creatures, in society. In other words, it is the social behavior pattern of people in a society. Etiquette has undergone some changes with the entry of the Ottoman Empire into the modernization process. When we look at the Second Constitutional Monarchy period, it is understood that Ottoman society underwent a political, economic and social transformation in this period. In these years, women gained visibility in the public sphere, there were some changes in education, press life and fashion, and the Ottoman economy was shaken by the wars. The arrival of immigrants also led to significant changes in social life. Therefore, women's magazines tried to establish a perception of propriety in line with the conditions of the period. Published between 1908 and 1923, women's journals served to shape the etiquette of the society. This process was evaluated in our thesis titled The Understanding of Etiguette in Women's Journals from the Second Constitutional Monarchy to the Republic (1908-1923).
The Understanding of Etiquette in Women’s Journals from The Second Constitutional Monarchy to The Republic (1908-1923)
Keywords: Osmanlı Devleti; II. Meşrutiyet; Âdâb-ı Muâşeret; Cumhuriyet; Kadın Dergileri; Ottoman Empire; Constitutional Monarchy II; Etiquette; Republic; Women's Journals