On Dokuzuncu Yüzyıl Osmanlı Tarihyazımında Kadın Görünürlükleri : Tarih-i Cevdet ve Tezakir Örneği - Abaoğlu, Esra (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, 2016)
Bu çalışmada 19. Yüzyıl Osmanlı tarihyazımında kadın görünürlüklerinin tarihyazımı araştırmaları ve kamusal alan tartışmaları için barındırdığı imkân, Tarih-i Cevdet ve Tezakir üzerinden incelenmiştir. 19. Yüzyıl Osmanlı Tarihyazımı örneklerinden olan Tarih-i Cevdet ve Tezakir’deki kadın görünürlükleri araçsallaştırılarak söz konusu tarih metinlerinde, tarihyazıcılığındaki geleneğin izi sürülmüş ve yine tarihyazıcılığındaki modernleşmenin de işaretleri aranmıştır. Tarihyazıcılığı ile kamusal alan arasındaki doğrudan ilişki dolayısıyla tarih anlatılarındaki kadın görünürlükleri, kamusal alandaki değişimin de habercisi olacağından; 19. Yüzyıl Osmanlı toplumunun kamusal alanında geleneğin izleri ve modernleşmenin işaretleri de söz konusu anlatılar üzerinden araştırılmıştır.

In this study, women visibilities in 19th century Ottoman Historiography was thought as a tool which has explanatory possibilities for historiography researches and public sphere discussions that exemplified on Tarih-i Cevdet and Tezakir. By instrumentalising women visibilities in Tarih-i Cevdet and Tezakir which were the specimen of 19th Century Ottoman historiography; it is aimed to tracing the tradition in historiography and also searching sings of modernity in it. Similarly traces of tradition and sings of modernity on public sphere is tried to re-read on these works because of the direct relationship between historiography and public sphere women visibilities on history writing is also pointed the way of the change in public sphere.
FSM Vakıf Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
Keywords: Kamusal Alan; Toplumsal Cinsiyet; Osmanlı Tarihyazımı; Tarih-i Cevdet; Tezakir; Ahmet Cevdet Paşa; Public Sphere; Gender; Ottoman Historiography