Ebeveyne Duygusal Erişilebilirlik ile Yakınlık Korkusu Arasındaki İlişkide Benlik Farklılaşmasının Aracı Rolü - Demirören, Damla (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Çalışma; Bireylerin ebeveyne duygusal erişilebilirlik ile yakınlık korkusu arasındaki ilişkide benlik farklılaşmasının aracı rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma 25 yaş üzeri 474 kişi ile yürütülmüştür. Araştırma sorularına cevap verebilme adına Kişisel Bilgi Formu, Ebeveyne Duygusal Erişilebilirlik Ölçeği, Yakınlık Korkusu Ölçeği ve Benlik Farklılaşması Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca ele alınan değişkenler arası ilişkiyi saptama adına Pearson Korelasyon analizi, değişkenlerin demografik değişkenlere göre farklılıkları saptama adına bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Aracılık modelleri ise Process Makrosu kullanılarak regresyon temelli bootstrapping yöntemi kapsamında analiz edilmiştir. Yapılan ön analizlerde benlik farklılaşması ve yakınlık korkusu arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Aynı zamanda benlik farklılaşması ve ebeveyne duygusal erişilebilirlik arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca yapılan analizlerde yakınlık korkusu ve ebeveyne duygusal erişilebilirlik arasında negatif yönde ilişki saptanmıştır. Yapılan aracılık modelleri; baba duygusal erişilebilirlik ve yakınlık korkusu arasındaki ilişkide benlik farklılaşmasının kısmi aracılık rolünün olduğu, anne duygusal erişilebilirlik ile yakınlık korkusu arasındaki ilişkide benlik farklılaşmasının kısmi aracılık rolünün olduğunu ortaya koymaktadır.

The aim of the study is to investigate the mediating role of differentiation of self in the relationship between individuals' emotional availability to parents and fear of intimacy. The study was conducted with 474 people over the age of 25. Personal Information Form, Parental Emotional Availability Scale, Fear of Intimacy Scale and Differentiation of Self Scale were used to answer the research questions. Pearson Correlation analysis was used to determine the relationship between the variables under consideration, independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were performed to determine the differences according to demographic variables. Mediation models were analyzed within the scope of regression-based bootstrapping method using Process Macro. In the preliminary analysis, a negative significant relationship was between differentiation of self and fear of intimacy. According, a positive and significant relationship was between differentiation of self and parental emotional availability. In addition, analyzes revealed a negative relationship between fear of intimacy and parental emotional availability. Mediation models; This study reveals that differentiation of self has a partial mediating role in the relationship between father's emotional availability and fear of intimacy, and that differentiation of self has a partial mediating role in the relationship between mother's emotional availability and fear of intimacy.
The Mediating Role of Differentiation of Self in the Relationship Between Parental Emotional Availability and Fear of Intimacy
Keywords: Ebeveyne Duygusal Erişilebilirlik; Yakınlık; Yakınlık Korkusu; Benlik Farklılaşması; Parental Emotional Availability; Intimacy; Fear of Intimacy; Differentiation of Self