‘‘661 Nolu (H.1130-1131/ M.1717-1718) Edirne Şer'iyye Sicilinin Transkripsiyonu ve Değerlendirmesi" - Mandıra, Melis (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Şer‘iyye sicilleri ve içerisinde yer alan tereke kayıtları bir nevi bizim sosyal, kültürel ve ekonomik tarihimizin yazılı müzesidir. Biz de çalışmamızda 661 numaralı Edirne Şer‘iyye Sicili’nden hareketle Edirne’nin m.1717-1718 yıllarının sosyokültürel tarihi hakkında elde ettiğimiz bilgiler ışığında genel hatlarıyla bir çerçeve çizmeye çalıştık. Bu çalışmada şer‘iyye sicilleri, kadı mahkemeleri ve Edirne’nin kısa tarihi genel olarak aktarıldıktan sonra tezimize konu olan 661 numaralı sicil defterinin tanıtımı yapılarak içerisinde yer alan belge türlerine değinilmiştir. Belgenin diplomatik açıdan incelenmesinin ardından m.1717-1718 yıllarında Edirne’de sosyal, kültürel ve ekonomik yaşam başlıkları altında döneme ilişkin değerlendirilmelerde bulunulmuştur. Son bölümde 661 numaralı Edirne Şer‘iyye sicilinin transkripsiyonlu metni verilmiştir. Edirne’nin kayıtlara geçmiş 84 mahallesinin adı, zikredilen han ve çarşı isîmleri, günlük yaşamda kullanılan eşyalar ve giysiler, mal paylaşımında İslâm hukukunun işleyişine dair izler barındıran şer‘iyye sicilleri bizlere yeni ve derinlemesine araştırılması gereken bilgiler vermesi sebebiyle de önem arz etmekdir.

Religious court records and heritage record books are a kind of written museum of our social, cultural and economic history. In our study, we have tried to draw a frame in the light of the information we obtained about the socio-cultural history of Edirne during the years m.1717-1718 and with the help of Edirne Religious Court Record Number 661. In this study, after a brief record of the judiciary registers and a short history of Edirne, Religious Court Record Number 661 which is the subject of our thesis has been introduced and the types of documents included in this record are mentioned. Following the diplomatic review of the document, the period between m.1717 and m.1718 in Edirne was evaluated in terms of social, cultural and economic life. In the last section, the transcription of Edirne Religious Court Record Number 661 is given. Religious court records which contain the names of the 84 districts registered in Edirne, the names of the mentioned lodgings and the bazaars, the items and clothes used in daily life and the traces of the operation of Islamic law in the exchange of goods are of vital importance as they give us new and in-depth information.
‘‘The Transcription and Evaluation of Edirne Religious Court Record Number 661 (H.1130-1131/ M.1717-1718)”