منهج الليبراليين العرب في دراسة القرآن وأثره في إندونيسيا - Bachtıar, Royyan (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2024)
İçinde bulunduğumuz çağda Müslümanlar, Hristiyanlık başta olmak üzere Batı dünyasında üretilen felsefi fikir akımlarının işgaline uğradılar. Liberalizm de bunlardan biriydi. Bireysel özgürlük üzerine kurulan siyasi bir dünya görüşü olan liberalizmden etkilenen ve bu dünya görüşüne göre Kur'ân-ı Kerim'i tefsir etmek isteyen bazı Arap düşünürleri bu düşüncelerini özellikle dinin temeli ve esas kaynağı olan Kur'ân-ı Kerim'e uydurmaya çalıştılar. Bunun için öncelikle geçmiş alimlerin Kur'ân metnini anlamak için belirledikleri kuralları, liberalizme uygun olarak değiştirmekle işe başladılar. Sonra bu fikirleri, akademik düzeyde bütün İslam dünyasında yaymaya başladılar. Bu ülkelerden biri de Endonezya'ydı. İşte bu araştırmada Arap liberallerin kullandıkları yöntemler ve Endonezya'daki etkilerine odaklanıldı. Araştırma, Liberal Arapların Kur'ân-ı Kerim'e yaklaşım metotlarını ortaya çıkarmak bakımından önemlidir. Hedefi ise İslam dünyasında liberallerin ortaya çıkmasıyla şekillenen çağdaş fikir akımları arasında karşı koyulması en zor olanlardan birini açıklığa kavuşturmak yanında Arap liberallerinin Kur'ân-ı Kerim'i inceleme metotlarını ve bunların uygulanması sonucunda Kur'ân-ı Kerim'i anlamak ve hükümlerini gereği gibi uygulamak bakımından Endonezya'da Müslümanlar arasında ortaya çıkan yeni yönelişleri ortaya koymaktır. Bunu yaparken araştırmacı, tanımlamalı, çözümlemeci ve tümevarımsal bir yöntem kullandı ve şu sonuçlara ulaştı: Gayrimüslim Batı düşüncesinin bir ürünü olan liberalizm, vahyi dışlar. Temel esasları özgürlük, bireycilik, akılcılık ve görecelik üzerine kuruludur. Arap liberaller bunu İslam dünyasına taşırken klasik metinlere karşı itiraz, inkâr ve şüphe yolunu tutmuşlar, yöntemlerini; görecelik, tarihselcilik, terâdüfü red ve dilbilimsel anlam arayışlarından (semantik) istifade ederek kurmuşlardır. Arap Liberallerinin Endonezyalı Müslümanlar üzerindeki etkileri günlük hayata yansımış, onların İslam'ı anlamak ve yaşamak konusundaki anlayışını değiştirdiği gibi yer yer Kur'ân-ı Kerim metinlerini hafife alacak davranışlarda bulunmalarına sebebiyet vermiştir. Araştırmacı, özellikle Arap liberallerin çalışmalarının incelenmesini, itiraz, inkâr ve şüphe yoluyla Kur'ân-ı Kerim'in anlaşılmasına yönelik olarak meydana getirdikleri sapmaların ortaya çıkarılması konusunda derinlikli araştırmaların yapılmasını tavsiye etmektedir.

Muslims have faced intellectual challenges in this era in the form of the spread of ideas and philosophies from Western Christian civilisation, including liberalism. Some Arab intellectuals were influenced by this idea and then tried to introduce it to the origins of religion and its sources, especially the Qur'an, and then tried to free the boundaries of the rules and principles in studying the Qur'an through their contemporary approaches, and then these approaches spread to Islamic countries and influenced the thinking of their people, including Indonesia, so this research will discuss these approaches and their influence in Indonesia. The importance of this research is to find out the approaches of Arab liberals in dealing with the Qur'an, while the purpose of this research is to highlight the contemporary intellectual challenges contained in the emergence of liberals in the Islamic world and reveal the approaches of Arab liberals in the study of the Qur'an and its influence in Indonesia, to achieve this the researcher uses descriptive, analytical and inductive methods. After conducting the research, the researcher found the following results: Liberalism does not originate from Islamic civilisation but from Western civilisation and it is based on freedom, individualism, rationality and relativism, then Arab liberalists in the study of the Quran is based on the method of challenge and scepticism, the method of humanisation, the method of historicism, the method of rejection of synonymity, and the last is the linguistic method. Finally, the curriculum has a strong influence in Indonesia in changing Indonesians' perceptions of Islam and their actions in insulting Qur'anic texts, so the researcher recommends studying the ideas of Arab liberals and pointing out their doubts about the Quran in particular and conducting research to reveal the deviations they have made to the understanding of the Quran through objections, denials and scepticism.
Liberal Arapların Kur'an'ı yorumları ve Endonezya'daki etkileri
Keywords: Din; Religion