Adaptive Reuse as a Strategy for Conserving the Industrial Heritage Buildings - Zakıeh, Layla (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Binaların belirli ömürleri vardır. Bir binanın kullanımının bir süre sonar sona ermesi doğal bir durumdur. Çoğu bina, başlangıçta tasarlandığı şekilde işlevini yerine getirmekten çıkar. Bu büyük ölçüde teknolojideki ilerlemelerden, ekonomik ve endüstriyel uygulamalardaki değişikliklerden, bakım maliyetinden ve insanların algılarından kaynaklanmaktadır. Böylece bu yapılar zamanla ihmal edilmekte ve terk edilmektedir. Uyarlanabilir yeniden kullanım, toplumun mevcut, eski binaları yeni bir kullanım veya amaç için güncelleyerek veya uyarlayarak korumasını sağlayan bir mimari stratejidir. Bu strateji, mimarların mevcut ihtiyaçları karşılamasını ve yerel toplulukların sürdürülebilirliği ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynamasını sağlar. Bu tez, endüstriyel binaların kullanımını sürdürmek için bir yaklaşım olarak uyarlanabilir yeniden kullanımı incelemektedir ve endüstriyel miras binalarını korumanın etkinliğini analiz etmeye odaklanacaktır. Bu tez aynı zamanda birkaç özel uyarlanabilir yeniden kullanım projesini analiz ederken bir yandan da onlardan uyarlanabilir tasarım ilkeleri türetmeyi hedeflemiştir. Bu çalışma daha sonra Suriye, Dummar'daki çimento fabrikasını yeniden kullanım için sistematik bir yaklaşım önermek için yönergeler belirleyecektir. Ek olarak, tez, bu projelerin değerini ve topluma faydasını analiz etmede literatüre katkı sağlamayı da amaçlar. Ayrıca, kentsel gelişim amacıyla modası geçmiş endüstriyel binalara odaklanmanın önemini ve bunların sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel etkilerini tartışacaktır.

It is a natural occurrence that a building’s use will eventually come to an end, especially since buildings are designed for a specific period. Most buildings cease to be functional in the way they were originally meant to function. This is largely due to the advances in industrial technology and the high cost of maintenance, in addition to the financial reasons, therefore, these structures become deserted and empty. Adaptive reuse is an architectural strategy that enables society to maintain existing, obsolete buildings by updating or adapting them for a new use or purpose. This strategy enables architects to meet current needs and play an essential role in the sustainability and enhancement of local communities. This thesis examines adaptive reuse as an approach to sustaining the use of industrial buildings and will focus on analyzing the effectiveness of conserving industrial heritage buildings. This thesis will also analyze several specific adaptive reuse projects while simultaneously deriving the design principles from them. This will then set out the guidelines to propose a systematic approach for adapting the cement factory in Dummar. Additionally, this thesis will analyze the value of these projects and their benefit to society. Furthermore, it will discuss the importance of focusing on obsolete industrial buildings for urban development and their significant social, cultural, economic, and environmental impact.
Endüstriyel Miras Binalarını Korumak için Bir Strateji Olarak Uyarlanabilir Yeniden Kullanım
Keywords: Uyarlanabilir Yeniden Kullanım; Endüstriyel Miras; Kültürel Miras; Sürdürülebilir Kalkınma; Adaptive Reuse; Industrial Heritage; Cultural Heritage; Sustainable Development