Ebû Hanife ile İmâmeynin Fıkhî Konulardaki İhtilaflarının Usûlî Sebeplerinin Tespit ve Değerlendirilmesi (Ticârî Akitler Bağlamında) - Kızıldaş, Burak (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Çalışmamızda İmâmeynve Ebû Hanîfe’nin ticari akitlerdeki ihtilafları, Mergînânî’nin el-Hidâye’si başta olmak üzere mezhebin muteber metinleri üzerinden tespit edilerek, bu ihtilafların usûlî sebepleri incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmamız neticesindeİmâmeynile Ebû Hanîfe arasında ticari akitler bağlamında 85 ihtilaf tespit edilmiştir. Bu ihtilaflarda İmâmeyn’in delillerin zahirine bağlı kalma, Ebû Hanîfe’nin ise delillerin ruhunu anlama odaklı bir usûltakip ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmamız, ihtilafları ele alınan imamların ve el-Hidâye müellifinin hayatlarını inceleyen ilk bölüm, imamların ihtilaflarının dayandığı usûlî sebepleri başlıklandıran ikinci bölüm ve ticârî akitlerdeki fürû ihtilafların usûl bakımından incelendiği üçüncü bölüm olmak üzere bir giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmuştur.

The dissensions of Imameyn and Abu Hanifa, which are the subject of our study, in commercial contracts were determined on the basis of Merginani's al-Hidaye, and the procedural reasons of these conflicts were tried to be examined. In this study, 85 dissensions have been identified between Imameyn and Abu Hanifah. In these conflicts, we can say that Imameyn developed a method focused on adhering to the outward appearance of the evidence and Abu Hanifa developed a method focused on understanding the spirit of the evidence.
Determining and Evaluation of the Procedural Reasons of Imam Muhammed and Ebû Yusuf's Dissensions With Ebû Hanifa
Keywords: Ebû Hanîfe; İmâmeynİhtilaf; Fıkıh Usûlü; Asıl; Imameyn; Abu Hanifah; Dissension; Islamic Law Methodology; Asl