Fransa, Bretön Ulusal Hareketi ve CELIB - Kıllıoğlu, Mehmet Erkan (FSM Vakıf Üniversitesi, 2022)
1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilali ile dünya siyaset literatürüne Milliyetçilik ve Ulus devlet gibi yeni sosyal ve siyasi kavramları hediye eden Fransa, yaşanan bu ihtilal sonucunda Krallık rejimini tasfiye etmiştir. Tasfiye edilen eski yönetimin (Ancient Regime) yerine Cumhuriyet idaresi ikame edilmiştir. Bu yeni yönetim merkezileşmiş bir devlet yapısı kurulması ve bürokratik sistemin ihdasına yol açmıştır. Ülkede ortaya çıkan bu yeni yönetim tarzı sonucunda ulus devlet ve devletin ulusu, bir başka kavram dizisinin ön plana çıkmasına sebep olmuştur. Bu kavramlar; azınlıklar ve asimilasyon’dur. Köklü bir demokrasi olma iddiasında olan Fransa, yeni yönetim anlayışının bir sonucu olarak ülkesi içindeki farklı etnik unsurları asimile etmek ve homojen bir toplum oluşturmak için sert ve tavizsiz bir politika izlemiştir. Bu politika zaman zaman toplumdan gelen destekle daha müsamahasız hale gelmiştir. Buna örnek olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransız direniş hareketinin Bretön milli hareketi liderlerini öldürmesi verilebilir. Fransa’da azınlıklara karşı uygulanan baskıcı ve asimile edici tavır sadece Bretönlerle de sınırlı değildir. Bu kapsama Basklar, Korsikalılar ve Langeudoc- Roussillon bölgesi ahalisi de örnek verilebilir. Ancak Kelt milliyetçiliği ile olan bağlantıları ve daha bilinir olması sebebiyle bu çalışmada Bretön Milli Hareketi örnek olarak işlenmiştir.

With the French Revolution that took place in 1789, the France, which presented new social and political concepts such as Nationalism and Nation-state to the world political literature, liquidated the Ancient regime (Kingdom) as a result of this revolution. The old regime (Ancient Regime) was replaced by the Republic government. This new government led to the establishment of a centralized state structure and the establishment of a centralized bureaucratic system. As a result of this new government model that emerged in the country, the nation-state and the society caused another set of concepts to come to the fore. These concepts are minorities and assimilation. France, which claims to be a consolidated democracy, has followed a harsh and uncompromising policy to assimilate different ethnic elements within its country and to create a homogeneous society as a result of its new government mentality. This policy, from time to time has become more intolerant with support from the French society. The killing of the leaders of the Breton national movement by the French resistance movement during the Second World War was a graphic example to that intolerant attitude. Of course, the oppressive and assimilating attitude towards minorities in France is not limited to the Bretons. The Basques, Corsicans and the people of the Langeudoc-Roussillon region could be the other examples for this oppressive attitude. However, due to its connections with Celtic nationalism and its more well-known nature, the Breton National Movement is chosen as an case study.
The Bretagne Nationalist Movement in France and the CELIB
Keywords: Fransa; Bretönya; Bretön Milliyetçiliği; Breiz Atao; CELIB; Oliver Mordrel; France; Breton Nationalism; Breiz Atao; CELIB; Oliver Mordrel