"Her vadide inşad-ı şi're muktedir idi" Osmanlı Müellifleri'nde Şair ve Şiir Değerlendirmeleri - Güleç, İsmail (Gökkubbe, 2008)
Bursalı Mehmet Tahir'in Osmanlı Muellifleri isimli eseri araştırmacılar için mutlaka görülmesi gereken kaynaklardandır. Bu biyografik eserinde Bursalı, müellifleri Osmanlı Devleti'nde her hangi bir konuda eser vermiş yazarları mesleklerine göre tasnif ederek yazarı ve eserleri hakkında bilgi vermektedir. Üç ciltlik eserin ikinci cildinde Osmanlı şairlerinden bahsettiği bölümde şairlerin hayatı hakkında bilgi vermenin yanı sıra şairlikleri ve şiirleri hakkında da değerlendirmelerde bulunmaktadır. Bu yazıda Bursalı Mehmet Tahir'in bu değerlendirmelerinin nesnel/eleştirel olup olmadığı tartışılmış ve Bursalı'nın şair ve şiir anlayışının ortaya konulmasına çalışılmıştır. The work Osmanlı Muellifleri written by Bursalı Mehmet Tahir is significant for all researchers. Bursalı's biographical work categorises all authors who wrote about any subject within the Ottoman State according to their profession and provides information regarding their works. The second volume of the 3-volume output not only gives information regarding the authors' lives but also mentions their poetic qualities and the poems they wrote. The study discusses if Bursalı Mehmet Tahir's examinations are of an objective/critical nature and attempts to reveal Bursalı's understanding of poets and poetry.
"He can recite a poem every form" The Evaluation of Poem and Poem in Osmanli Muellifleri
Keywords: Eleştiri; Şairlik; Bursalı Mehmet Tahir; Klasik Türk Edebiyatı; Osmanlı Muelliflerî; Criticism; Being a Poet; Classic Turkish Literature; Osmanli Muellifleri (The Writers of Ottoman, by Bursalı Mehmet Tahir)