الطريقة التَكّامليَةّ في تدريس العربَيةّ للنَاّطقين بغيرها المحتوى والمعايير - Serhan, Abîr (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2021)
يهدف البحث إلى تعرُّف الفروق بين الطريقة التّكامليَّة في تعليم اللُّغة العربيَّة للنَّاطقين بغيرها، وطرائق تدريس اللُّغات الأخرى. ويعرض البحث مفهوم الطريقة التّكامليَّة، وأهمَّ مزاياها، وملاءمتها لطبيعة اللُّغة العربيَّة، وتكامل مهاراتها، ويبيِّن دور كلٍّ من المعلِّم، والمتعلِّم في الطريقة التّكامليَّة، وخصائص المحتوى المقدَّم في ضوء رؤية هذه الطريقة، وينتهي البحث بتقديم أهمِّ المعايير التي ينبغي أن ينطلق منها المعلِّم في تدريسه وَفق الطريقة التّكامليَّة.َ

Araştırmanın amacı, Arapça konuşmayanlara Bütünleyici Yöntem ile Arapça öğretimi ile diğer dillerin yöntemleri arasındaki farkları ortaya çıkarmaktır. Araştırma, bütünleyici yöntemin özelliklerini, Arap Dili yapısına uygunluğu, becerileri, bütünlüğü ve anlayışını anlatırken, bütünleyici yöntemde öğrenci ve öğretmenin rolünü ve bu yöntem anlayışı ışığında sunulan içeriğin özelliklerini ortaya koymaktadır. Bütünleyici yönteme uygun olarak; araştırma, öğretmenin bu yöntemle dil öğretiminde uyması gereken kriterlerle son bulur.

This paper aims at exploring g the differences between the integrative method of teaching Arabic to non-speakers thereof and other method of language teaching. The research examines the concept of the integrative methods, its advantages and suitability thereof to the nature of the Arabic language and the integration of skills thereof. It further defines the role of both the teacher and learner in an integrative way, along with the characteristics of the delivered content in the light of the vision of this method. The research concludes to presenting the most important criteria on the basis of which the teacher should draw in teaching according the integrative method.
Arapça Konuşmayanlar İçin Bütünleyici Yöntem ile Arapça Eğitimi: Kapsam ve Kriterler
Keywords: طريقة تدريس اللُّغات; المنحى التَّكاملي; الطريقة التّكامليَّة; Dil Eğitim Yöntemleri; Bütünleyici Anlayış; Bütünleyici Yöntem; Language Teaching Method; Integrative Approach; Integrative Method