Edep ve Medenilik : Fetih ve Terbiye Olarak Medeniyet - Hughes, Micah Aaron (FSM Vakıf Üniversitesi, 2014)
Bu tez "edeb" kavramının mahiyetini ve İslam Medeniyeti içindeki yerini araştırmak amacıyla kaleme alınmıştır. "Edep" kavramı uygun davranış ve görgü kurallarından edebiyata kadar uzanan bir anlam tarihine sahiptir. Bu tezde "edeb" kavramı ve "medenîlik" kavramı arasında karşılaştırmalar yapılarak ve bunların Avrupa tarihindeki yeri göz önünde bulundurularak bu konudaki pek çok uygulama ciddi bir şekilde ele alınmaktadır. "Edeb", "medenîlik" ve "medeniyet" kavramlarının akademik dilde ve günlük hayatta kullanımı açısından benzerlik ve farklılıklara dikkat çekilerek; bu kavramlar klasik dönem, modern dönem ve günümüz anlatımlarındaki gelişimi etrafında ele alınmaktadır.

This thesis is an investigation into the concept of adab and its place in Islamic Civilization. Adab, like civility in Europe, has a long history of referring to notions of proper behavior and etiquette, as well as to connotations of literary production and style. While taking into account the many regional applications of adab, this thesis pursues them in a comparative manner in relation to civility and its place in Western European Civilization. Classical, modern, and contemporary expressions of adab are considered alongside the development of the term civility and civilization in Euro-American thought. The outcome provides a new appreciation for the difference and the similarities of these terms in their ordinary as well as scholarly usages.
FSM Vakıf Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
Keywords: Edeb; Medenîlik; Medeniyet; Gelenek; Tercüme; Adab; Civility; Civilization; Tradition; Translation