Kadınların Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Tutumları Açısından Bağlanma Stili, Kadına Yönelik Şiddet Tutumu ve Benlik Saygısının İncelenmesi - Selçuk, Sümeyye (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmada 18 yaş ve üzeri kadınların toplumsal cinsiyet rolü tutumları açısından bağlanma stilleri, kadına yönelik şiddet tutumu ve benlik saygısının incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında 384 kadın katılımcıya anket form uygulanmıştır. Uygulanan anket formda Kişisel Bilgi Formu, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği yer almaktadır. Araştırma kapsamında iki değişken arasındaki farkın anlamlılığı için Bağımsız Örneklem t Testi ve Mann Whitney- U testi kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız ve bağımlı değişkenleri arasındaki ilişkiler Spearman Korelasyon Analizi ve Doğrusal Regresyon Analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kadınların toplumsal cinsiyet rolleri tutumları açısından bağlanma stillerinin, kadına yönelik şiddet tutumlarının ve benlik saygılarının farklılaştığı gözlemlenmiştir. Toplumsal cinsiyet rolü tutumu ve kadına yönelik şiddet tutumu arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki gözlemlenmiştir. Toplumsal cinsiyet rolü tutum puanının kadına yönelik şiddet tutum puanını ve kaygılı bağlanma puanını yordadığı gözlemlenmiştir. Fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalma ve sosyo-demografik değişkenler açısından araştırmanın bağımsız ve bağımlı değişkenlerinin farklılaştığı gözlemlenmiştir.

In this study, it is aimed to examine attachment styles, violence against women and self-esteem of women aged 18 and over in terms of gender role attitudes. Within the scope of the research, a questionnaire was administered to 384 women participants. Personal Information Form, the Gender Roles Attitude Scale, the Experiences in Close Relationship Inventory-II and the Rosenberg Self-Esteem Scale are included in the questionnaire form. For the significance of the difference between two variables, Independent Sample t Test and Mann Whitney-U test were used within the scope of the study. The relationships between the independent and dependent variables of the study were examined by Spearman Correlation Analysis and Linear Regression Analysis. According to the results of the study, it was observed that women's attachment styles, attitudes towards violence against women and their self-esteem differed in terms of gender roles attitudes. A moderately significant relationship was observed between gender role attitude and violence against women. It was observed that the gender role attitude score predicted the attitude towards violance against women score and the anxious attachment score. It was observed that the independent and dependent variables of the study differed in terms of exposure to physical, psychological and economic violence and socio-demographic variables.
An Examination of Attachment Style, Attitudes to Violence Against Women and Self-Respect in Terms of Women's Attitudes Regarding Gender Roles
Keywords: Toplumsal Cinsiyet Rolü Tutumu; Bağlanma Stili; Kadına Yönelik Şiddet Tutumu; Benlik Saygısı; Gender Role Attitudes; Attachment Styles; Violence Against Women; Self-Esteem