Çin-Japonya Çatışması ve Türkiye’nin Uzakdoğu Gelişmelerine Bakışı (1929-1939) - Duman, Melih (FSM Vakıf Üniversitesi, 2020)
Çalışma, iki dünya savaşı arası olarak nitelendirilen dönemde Uzakdoğu’da ağırlıklı olarak Japonya’nın meydana getirdiği gelişmeler karşısında, Türk dış politikasını ele alarak Türkiye’nin olayları nasıl değerlendirdiğini analiz etmektedir. 1929 yılında Çin- SSCB meselesi olarak başlayan, fakat daha sonrasında Japon-Çin meselesi haline gelen süreç, II. Dünya Savaşına kadar olan dönemde, Türkiye açısından ele alınmaktadır. Türkiye’nin, Japonya’nın Mançurya’yı işgal etmesi sonrasında gelişmeleri dünya siyaseti ve uluslararası hukuk açısından nasıl ve hangi gerekçelerle takip ettiği, Türkiye’nin Japonya ve Çin’le olan ikili ilişkilerine bu sürecin sirayet edip etmediği cevap aranan sorular arasındadır. Bu eksende dünyanın hızla yeni bir savaşa sürüklendiği bir dönemde, Japonya merkezli olarak Uzakdoğu’da meydana gelen çatışma ile Japonya’nın yayılmacılığı Türkiye açısından incelenmiştir. Çalışma, arşiv belgeleri, süreli yayınlar ve diğer kaynaklar doğrultusunda değerlendirilmiştir.
The Conflict between China and Japan and Turkey’s Perspective on Developments in the Far East (1929-1939)
The aim of the study is to address Turkish Foreign Policy against developments in the Far East and mainly in Japan during the inter-war period and analyze how Turkey assessed the events. The process, which started as Sino-Soviet Conflict in 1929 but later turned into Japan-China Issue, from Turkey’s perspective during the period until the Second World War is examined.The research questions included how and with which reasons Turkey followed the developments after Japanese invasion of Manchuria in terms of world politics and international law and whether this process affected Turkey’s bilateral relations with China and Japan. In this sense, it is analyzed that Japan-centered conflict in the Far East and Japan’s expansionism in terms of Turkey during a period when the World was rapidly driven into a new war. The study was assessed using documentary literature survey in accordance with archive documents, periodicals, and other studies.
Keywords: Türkiye; Çin; Japonya; Diplomasi; Politika; Turkey; China; Japan; Diplomacy; Policy