جماليّةُ اتِّساعِ المعنى في أُسلوب الحَذْف “دراسةٌ بلاغيّةٌ في ضوءِ التّفاسيرِ القُرآنيّةِ - Alomirat, Suliman (FSM Vakıf Üniversitesi, 2018)
المُلَخَّص درسَ البحث بلاغة أسلوب الحذف في القرآن الكريم من جهة أنّه يجعل المعاني واسعة، فكان البحث ينظرُ بعينِ بلاغيٍّ يقرأُ كتبَ التّفسير؛ بهدف بيان جهود المفسّرين في استخراج النكت البلاغية من أسلوب الحذف في القرآن الكريم، وإظهار رؤية الباحث في هذه المسألة. واهتم البحث بحذف المسنَد إليه، والمفعول به، والمضاف، والمضاف إليه، والصّفة أو الموصوف، والجملة المعطوفة، وجملة الخبر، وجملة جواب الشَّرط. وأكّد تقديرَ المحذوف تَبَعًا للمعنى القرآنيّ، وأكّد أثر القرينة في تحديد المحذوف، وتكلّم على حذف أكثر مِن جُملةٍ، وحذف الحرف، والاحتباك في القرآن الكريم.

Bu çalışma Kur’an-ı Kerim’deki hazif üslubunu mâna derinliği bakımından ele almaktadır. Çalışmada bir belâgatçi gözüyle tefsir kitapları incelenmiştir. Amacımız müfessirlerin, Kur’ân-ı Kerim’deki hazif üslûbundan doğan belâgat inceliklerini ortaya çıkarma yolundaki gayretlerini ele almaktır. Çalışmada müsnedün ileyh, mefulün bih, muzaf, muzafun ileyh, sıfat-mevsuf, atıf cümlesi, haber cümlesi, şarta cevap olarak gelen cümle gibi unsurların hazfi ele alınmıştır. Kur’ani manaya bağlı olarak mahzuf öğenin belirlenmesi, bu belirlemede karinenin yeri, birden çok cümlenin ve harfin hazfiyle, Kur’an-Kerim ihtibak konuları da ele alınan konulardandır.
Hazif Üslubundaki Anlam Zenginliğinin Estetiği (Kuran Tefsirleri Işığında Bir Belâgat Çalışması)
Ana makale
Keywords: الحذف; البلاغة; القرآن الكريم; المتلقِّي; Hazif; Belagat; Kur’an-ı Kerim; Okuyucu