Ecnei Matbuatı Hülasalarında: Musul Meselesi - Yeşilyurt, Zeynep (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Bu çalışmada, Osmanlı İmparatorluğundaki ilk basın faaliyetleri ile dış basında takibi amacıyla Osmanlı dönemi:(1883-1910) Matbuat-ı Ecnebiye Müdürlüğü ile Cumhuriyet dönemi: Matbuat ve İstihbarat Müdüriyeti Umumiyesi (1920-1931) incelenmiştir. Buna paralel hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde yabancı basın takibinin devletin dahili ve harici politikalarına etkilerine araştırmamızda yer verilmiştir. Diğer yandan Matbuat ve İstihbarat Müdüriyeti Umumiyesi tarafından yayınlanan Ecnebi Matbuatı Hülasaları dergisine göre 1925-1926 yılları arasında Uluslararası basında Musul Meselesine ait gazete yazıları değerlendirilmiştir.

In this study, Ottoman Empire the first foreign press activites, Ottoman period:1883-1910 Foreign Press Directorate and Republic Period: Press and İnformation Directorate 1920-1931 examined. In parallel, we have included the effects of this institution’s foreign policy in both Ottoman and Repuclican era on internal and external foreign press policies. On the other hand, the Foreign Press Compilation published by Press and İnformantion Directorate published, newspaper articles on tje Mosul Issue were evaluated in the international press between 1925-1926.
Foreign Press Compilation: Musul Issue
Keywords: Matbuat-ı Ecnebiye Müdürlüğü; Matbuat ve İstihbarat Müdüriyeti Umumiyesi; Ecnebi Matbuatı Hülasaları; Musul (1925-1926); Foreign Press Directorate; Press and İnformation Directorate; Foreign Press Compilation; Mosul (1925-1926)