FSM / Ayasofya : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Ayasofya Yerleşkesi Bülteni, 2 - Karaca, Hüseyin (FSM Vakıf Üniversitesi, 2022)
Ayasofya, fethin sembolü olması yanında aslında ondan daha önemli bir meseleye işaret ediyor. Bu topraklardaki bir medeniyet, kültür değişimine. Bu yüzdendir ki Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya’yı camiye çevirdikten hemen sonra, bu medeniyet değişiminin sağlam temellere oturması için bu ulu mabedin yanı başında bir medrese inşâ ettiriyor. Çünkü biliyor ki, yalnızca vicdanlara emanet edilmiş soyut inanç değerleri ve ferdî ibadetler ile toplumsal hayat şekillenmez, bu yüzden de böyle bir tek yön üzerinden bir medeniyetin kalıcılığı sağlanamaz. Bu inanç değerlerinin hayatın her alanına sirâyet etmesi ve fıkıhta adına “muâmelât” denilen toplumsal pratiğe dökülmesi, özellikle de kalıcılığın asırlara taşınması için toplumun ilim ve kültür hayatına bu değerlerin yerleşmesi elzemdir.