Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu (TCK m.220) - Köseoğlu, Semray Tutum (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2025)
Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu, en az üç kişinin, kanunda suç olarak tanımlanan fiilleri gerçekleştirmek amacıyla, uygun araç ve yöntemlerle, hiyerarşik bir yapı içinde, süreklilik taşıyan bir organizasyon oluşturarak belirsiz sayıda suçu işlemeye yönelik birleşmesiyle oluşur. Bu yapı, ceza hukuku açısından "suç örgütü" kabul edilmekte ve yaptırıma bağlanmaktadır. Örgüt kurma fiili, doğrudan bir zarar doğurmaktan çok, işlenmesi planlanan esas suçlara zemin hazırlayan bir araç niteliğindedir. Her ne kadar ceza hukukunun genel prensibi uyarınca, hazırlık hareketleri kural olarak cezalandırılmazsa da, bu tür örgütlenmelerin toplum açısından ciddi bir tehlike oluşturması nedeniyle, amaç suçlara yönelik hazırlık mahiyetindeki bu eylem, istisnai olarak ayrıca suç sayılarak yaptırıma bağlanmıştır. Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesi uyarınca, suç işlemek amacıyla örgüt kurma fiili, kamu düzeni ve güvenliğini tehdit eden bir olgu olarak değerlendirilmiş ve bu nedenle bağımsız bir suç tipi olarak cezai yaptırıma bağlanmıştır. Örgüt yapısının toplumda yarattığı korku ve huzursuzluk ortamı, henüz somut bir suç işlenmemiş olsa bile, ileride işlenmesi planlanan suçların icrasını kolaylaştırıcı bir zemin oluşturur. Bu nedenle, örgütün varlığı yalnızca bir hazırlık aşaması olarak görülmemiş, aynı zamanda toplumsal tehlike doğuran bağımsız bir suç tipi olarak kabul edilmiştir. Madde kapsamında yalnızca örgüt kurma ve yönetme fiilleri değil; örgüte üye olma, örgüt adına suç işleme, örgüte yardım etme ve örgütün benimsediği amaç suçların propagandasını yapma gibi eylemler de cezai yaptırım altına alınmıştır. Bu bağlamda çalışmamızda, örgüt kavramı, örgütün unsurları, silahlı örgüt ve terör örgütü kavramları açıklanmış, "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma" suçu 5237 s. TCK kapsamında ele alındıktan sonra, suçun özel görünüş biçimleri, etkin pişmanlık ve ceza muhakemesindeki yeri detaylıca incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kurma, Örgüt Yönetme, Örgüte Üye Olma, Silahlı Örgüt, Terör Örgütü, Örgütlü Suçluluk.

The offense of establishing an organization with the purpose of committing crimes is constituted when at least three persons join together to commit an indefinite number of offenses defined by law, forming a continuous organization with appropriate means and methods and operating within a hierarchical structure. Such a formation is deemed a "criminal organization" under criminal law and is subject to penal sanction. Rather than causing direct harm itself, the act of establishing the organization functions as a vehicle that prepares the ground for the principal crimes envisaged. Although, as a rule, preparatory acts are not punishable under the general principles of criminal law, this preparatory act has exceptionally been criminalized because organizations of this nature pose a serious threat to society. Under Article 220 of the Turkish Penal Code, the act of establishing an organization for the purpose of committing crimes has been treated as a distinct offense because it endangers public order and security. Even where no concrete offense has yet been committed, the atmosphere of fear and unrest generated by the organizational structure facilitates the commission of future crimes. Consequently, the organization's very existence is not merely seen as a preparatory stage but as an independent offense that creates social danger. Within the scope of the article, not only the acts of establishing and leading an organization, but also membership in such an organization, committing crimes on behalf of the organization, aiding the organization, and propagating the objective crimes adopted by the organization are punishable. In this study, the concepts of organization, the elements of an organization, armed organizations, and terrorist organizations are explained. After examining the offense of "Establishing an Organization with the Purpose of Committing Crimes" under Law No. 5237, the specific forms of the offense, the institution of effective remorse, and the place of the offense within criminal procedure are analyzed in detail. Keywords: Establishing An Organization, Managing An Organization, Membership In An Organization, Armed Organization, Terrorist Organization, Organized Criminality
Establishment of an organization for the purpose of committing a crime (TPC a.220)
Keywords: Hukuk; Law