Görsel Anlatım Dili Olarak Algoritmik Tabanlı Dijital Enstalasyon Uygulamaları - Alkan, Gül (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2023)
Belli bir mekan içerisinde kurgulanıp kompoze edilen Enstalasyon’un, günümüz modern sanatında önemli bir sanat pratiği olduğu görülmektedir. Köken olarak avangart sanat akımlarından beslenen bu kavram, özellikle Sanayi Devrimi ve Endüstrileşmenin ardından teknoloji ile birlikte gelişim göstererek sanatın ayrılmaz bir bütünü haline gelmiştir. Meydana gelen teknolojik gelişmeler, özellikle enstalasyonun anlatım biçim ve içeriğinin değişimi noktasında başlıca etkendir. Teknolojinin gelişimi ile evrimleşerek farklı bir boyut kazanan enstalasyon, dijitalleşerek sanatta yeni bir yer edinmiştir. Bu tez çalışmasında, geçmişten günümüze enstalasyona kadar geçen sürecin değişimi ve devamında dijitalleşmenin etkileriyle günümüz modern sanatına gelinceye kadar dijital enstalasyonların teknik özelliklerine paralel kullanılan malzemenin gelişim ve değişiminin sürece olan katkıları araştırılmıştır. Bu tezin temel amacı; geleneksel ve modern dönem dijital enstalasyonları arasında karşılaştırma yapılarak farklılıkların ortaya konulması ve algoritmik tabanlı dijital enstalasyon uygulama örneklerini tanıtarak araştırmacılara kaynak oluşturmaktır. Araştırma; çeşitli kitap, makale, yayımlanmış veya yayımlanmamış doktora ve tez çalışmaları, internet yayımları vb. birçok kaynağın taranması sonucunda nitel araştırma yöntemi kullanılarak algoritmik tabanlı dijital enstalasyon uygulama örnekleri incenmiş olup analiz, sentez ve değerlendirme kronolojisinde konunun araştırılması yapılmıştır. Sonuç olarak, elde edilen çalışma örnekleri üzerinden değişimin teknik ve malzeme boyutu incelenerek enstalasyonun ayrılmaz parçası haline gelen etkin izleyici katılımının önemi ve duygusal deneyimi yansımalarıyla ortaya koyulmuştur. Günümüz dijital enstalasyon uygulamalarının temel çekirdeğinin algoritma ve algoritmik tabanda tanımlı bir dizi yazılım ve donanım ürününü olduğu sonucuna varılmıştır.

It is seen that the installation, which is designed and composed within a certain space, is an important art practice in today's modern art aura. This concept, which was originally fed by avant-garde art movements, has developed together with technology, especially after the Industrial Revolution and Industrialization, and has become an inseparable whole of art. The technological developments that have taken place, especially the point of changing the narrative form and content of the installation, are also the main factor. The installation, which has gained a different dimension by evolving with the development of technology, has acquired a new place in art by becoming digitalized. In this thesis, the rest of the installation processes for change and past and present with the effects of today's modern digital art painting the technical characteristics of installations until the process of development and change in parallel to the contribution of the material used was investigated. In addition, the main purpose of the thesis is to Decipher the differences between traditional and modern digital installations by making comparisons. Research; various books, articles, published or unpublished doctoral and dissertation studies, Internet publications, etc. as a result of scanning many sources, algorithmic-based digital installation application examples were examined using the qualitative research method, and research of the subject was carried out in the chronology of analysis, synthesis and evaluation. As a result, the technical and material dimension of the change was examined through the obtained work samples and the importance of effective audience participation, which has become an integral part of the installation, and the emotional experience were revealed by reflections. In addition, it has been concluded that the basic core of today's digital installation applications is a series of software and hardware products defined on an algorithm and algorithmic basis October.
Algorithmically Based as a Visual Expression Language Digital Installation Applications
Keywords: Sanat; Enstalasyon; Dijital Sanat; Dijital Enstalasyon; Algoritma; Algoritmik Taban