Genç Yetişkinlerde Duygusal Otantikliğin Yordayıcıları Olarak Kişilik Özellikleri, Benliğin Ayrımlaşması, Öz Yansıtma ve İçgörü - Altunay, Cansel (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmanın amacı duygusal otantikliğin benliğin ayrımlaşması, büyük beşli kişilik özellikleri, öz yansıtma ve içgörü değişkenleri ile ilişkisinin incelenmesidir. Araştırma kapsamında 18-35 yaş arasındaki genç yetişkinlerden oluşan 401 katılımcı tarafından Duygusal Otantiklik Ölçeği, Büyük Beş-50 Kişilik Testi, Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği ve Kendine Yansıtma ve İçgörü Ölçeği, çeşitli demografik özellikleri sorgulayan bir form ile birlikte çevrimiçi ortamda yanıtlamıştır. Verinin analizi için öncelikle Duygusal Otantiklik Ölçeği toplam puanı, otantik davranış, duygusal kaçınma ve dış etkiyi kabullenme alt boyutları ile her bir bağımsız değişkenin alt boyutları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi; sonrasında bağımsız değişkenlerin alt boyutlarının Duygusal Otantiklik ve alt boyutlarını nasıl yordadığını incelemek amacıyla Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Bulgulara göre duygusal otantikliği en iyi şekilde yordayan faktörler ben pozisyonu, duygusal kopma, içgörü, başkalarına bağımlılık ve öz yansıtma; otantik davranışı en iyi şekilde yordayan faktörler ben pozisyonu, duygusal kopma, sorumluluk ve öz yansıtma; duygusal kaçınma alt boyutunu en iyi şekilde yordayan faktörler duygusal kopma, içgörü, başkalarına bağımlılık, dışa dönüklük, ben pozisyonu ve zekâ/hayal gücü; dış etkiyi kabullenme alt boyutuna en iyi şekilde yordayan faktörler ise başkalarına bağımlılık, ben pozisyonu, duygusal tepkisellik ve dışa dönüklüktür. Analizin ikinci kısmında katılımcılar sosyodemografik değişkenler açısından gruplara ayrılarak çoklu doğrusal regresyon analizi tekrarlanmıştır. Bu analizler ile katılımcıların cinsiyeti, medeni durumu, eğitim düzeyi, ekonomik durumu, psikoterapi desteği alıp almamış olmaması, anne ve babasının hayatta olup olmama durumu ile doğum sırasının duygusal otantiklik ve alt boyutlarını yordayan değişkenler açısından nasıl farklılıklar ortaya koyduğu incelenerek bulgular tartışılmıştır. Ayrıca duygusal otantikliğe ilişkin gelecekteki olası araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.

The aim of this study is to examine the relationship between emotional authenticity and differentiation of self, the Big Five personality traits, self-reflection and insight variables. Within the scope of the research, the Emotional Authenticity Scale, the Big Five-50 Personality Test, the Differentiation Of Self Inventory, and the Self-Reflection and Insight Scale were completed online by 401 participants consisting of young adults between the ages of 18-35, along with a form questioning various demographic characteristics. For the analysis of the data, Pearson Correlation Analysis was conducted to examine the relationship between the total score of the Emotional Authenticity Scale and its sub-dimensions, namely authentic behavior, emotional avoidance, and acceptance of external influence, with the sub-dimensions of each independent variable. Subsequently, Multiple Linear Regression Analysis was performed to investigate how the sub-dimensions of the independent variables predict Emotional Authenticity and its sub-dimensions. According to the findings, the factors that best predict emotional authenticity are I-position, emotional cutoff, insight, fusion with others, and self-reflection; the factors that best predict authentic behavior are I-position, emotional cutoff, conscientiousness, and self-reflection; the factors that best predict the emotional avoidance sub-dimension are emotional cutoff, insight, fusion with others, extraversion, I-position, and intelligence/imagination; and the factors that best predict acceptance of external influence sub-dimension are fusion with others, I-position, emotional reactivity, and extraversion. In the second part of the analysis, participants were divided into groups based on sociodemographic variables, and Multiple Linear Regression analysis was repeated. With these analyses, the findings were discussed regarding the disparities observed in how participants' gender, marital status, education level, economic status, receipt of psychotherapy support, parental survival status, and birth order predict emotional authenticity and its sub-dimensions. Additionally, suggestions for future research on emotional authenticity were provided.
Personality Traits, Differentiation of Self, Self Reflection and Insıght as Predictors of Emotional Authenticity in Young Adults
Keywords: Duygusal Otantiklik; Benliğin Ayrımlaşması; Kişilik Özellikleri; Öz Yansıtma; İçgörü; Emotional Authenticity; Differentiation of Self; Personality Traits; Self Reflection; Insight