Kesirli Mertebeden İki Boyutlu Elektriksel Kuplajlı Nöron Ağlarının Dinamik Analizi - Ün, Mahmut; Ün, Manolya (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Biyomedikal Elektronik Tasarım, Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2017)
Bu çalışma elektriksel kuplajlı nöronlardan oluşan bir ağın nicel analiziyle ilgilidir. Bu ağ kasların hareketini kontrol eden motonöronların sürülmesinde aktif olan düzenli elektriksel işaretler üretir. İki boyutlu kesirli mertebeden elektrik kuplajlı nöron ağı, iki bir boyutlu kesirli mertebeden elektriksel kuplajlı nöron ağıyla modellenmiştir. Nöron hücre zarlarının empedansları kesirli devre elemanları ve elektriksel kuplajlar dirençlerle gösterilmiştir. İki boyutlu elektriksel kuplajlı nöron ağları için matris formunda düğüm gerilimleri denklemleri türetilmiştir. İlk olarak, admitans matrisinin yapısal özelliklerini kullanarak admitans matrisinin tersini bulmak için bir algoritma geliştirilmiştir. İkinci olarak, iki boyutlu kesirli mertebeden elektriksel kuplajlı nöron ağının dinamik analizinde kullanılmak üzere geliştirilen algoritmayı kullanarak, transfer fonksiyonu ve eşdeğer empedans analitik olarak hesaplanmıştır. En son olarak, iki boyutlu kesirli-mertebeden elektriksel kuplajlı nöron ağının bilgisayar benzetimi, MATLAB sembolik programlamayı kullanarak sayısal bir örnek olarak yapılmıştır.