Amit Bein, Osmanlı Uleması ve Türkiye Cumhuriyeti: Değişimin Failleri ve Geleneğin Muhafızları - Köse, Ömer Faruk (FSM Vakıf Üniversitesi, 2013)
Son dönem Osmanlı uleması ve ilmiye teşkilatı üzerine çalışmaları ile bilinen Amit Bein’in 2011 yılında hazırladığı Ottoman Ulema, Turkish Republic: Agents of Change and Guardians of Tradition adlı eseri Osmanlı Uleması ve Türkiye Cumhuriyeti: Değişimin Failleri ve Geleneğin Muhafızları başlığıyla Kitap Yayınevi tarafından Türkçeye çevrildi. Geç dönem Osmanlı ve erken dönem Türkiye Cumhuriyeti uleması son yıllara kadar akademik çalışmalarda gerekli ilgiyi görmemiştir. Özellikle popüler yayınlara hakim olan reformcular-gelenekçiler/ ilericiler-gericiler şeklindeki zıtlıklar üzerine kurulu tarih anlatısı sorgulanmaya başlamıştır. Bein’in eseri bu bağlamda hakim paradigmaya ciddi eleştiriler getirmiş ve ulemanın hikayesini monolitik tasvirlerden uzak yeni vaziyet alışlara ve dönüşümlere odaklanarak resmetmiştir.
Keywords: İslam; Türkiye; Tarih; Ulema; Amet Bein; Islam; Turkey; History; Ulama