Okullarda iletişim becerileri ile örgütsel bağlılığa ilişkin öğretmen görüşleri - Kaplan, Rabia Nur (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı okullarda iletişim becerileri ile örgütsel bağlılığa ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmada kişilerin örgüt içerisinde kolektif bilinci oluşturmak için bir araya gelmesi ve çevresiyle uyum sağlamaya çalışması olarak tanımlanan iletişim, farklı çalışmalara konu olan örgütsel bağlılığın çalışanlar üzerindeki görüşlerini ortaya çıkarmıştır. Okullarda iletişim becerileri ile örgütsel bağlılığa ilişkin öğretmen görüşleri ele alınmaktadır. Bu araştırmada nitel yöntem kullanılmış olup, araştırma durum çalışması desenine göre geliştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, amaçlı örnekleme tekniğine göre belirlenmiş olup, katılımcılar 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde İstanbul ili Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir devlet ve bir özel okulda görev yapan 21 öğretmenden oluşturulmuştur. Araştırmanın veri toplanma aracı ise, araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analize göre bulgular elde edilmiştir. Araştırma bulgularında öğretmen görüşlerine göre okullarda iletişim becerilerinde etkili iletişim becerileri, dinleme becerisi ve geri bildirimde bulunma kategorileri ortaya çıkmıştır. Örgütsel bağlılıkta içselleştirme, özdeşleşme ve uyum kategorileri ortaya çıkmıştır. Okul içerisinde iletişim becerileri ve örgütsel bağlılığa ilişkin öğretmen görüşleri incelendiğinde her ikisinde de etkili iletişim, saygı ve güven kodları ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucuna göre yöneticiler tarafından etkili iletişim ortamının sağlanması, okul içerisinde samimi bir ortam yaratılması ve okul içinde yanlış anlaşılmalara fırsat verilmediği durumlarda öğretmenlerin okula olan motivasyonlarının ve bağlılıklarının arttığı ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, yöneticilerin yönetsel adaleti eşit bir şekilde sağlaması ve bu kararları alırken öğretmen görüşlerini dikkate alması öğretmenlerin okula olan bağlılığını artırdığı görüşü savunulmuştur. Bu kapsamda kararlara katılım, yönetici olarak görev almayan öğretmenlerin görüş ve önerilerinin önemsenmesi okula olan bağlılıklarının artması için dikkate alınması araştırma önerisi olarak sunulmuştur.

The purpose of this research is to examine teachers' opinions regarding communication skills and organizational commitment in schools. In the research communication is defined as people coming together to create collective consciousness within the organization and trying to adapt to their environment, addresses the effect of organizational commitment, which is the subject of different studies on employees. Teacher's opinions regarding communication skills and organizational commitment in schools are discussed. Qualitative method was used in this research and the research was designed according to a case study. The study group of the research was determined according to the purposeful sampling technique and the participants include 21 teachers working in a public and private school affiliated with the Ministry of National Education in Istanbul in the academic year 2023-2024. The data collection tool of the research is semi-structured interview questions created by the researcher. In the analysis of the data, findings were obtained according to content analysis and descriptive analysis. In the research findings, according to teachers' opinions, the categories of effective communication, giving feedback and listening skills emerged in communication skills in schools. Internalization, identification and adaptation emerged as categories in organizational commitment. When teachers' opinions regarding communication skills and organizational commitment within the school were examined, codes of effective communication, respect and trust emerged in both. According to the research results, it was found that administrators believe that teachers' motivation and commitment to the school increases when an effective communication environment is provided, a friendly atmosphere is created in the school and misunderstandings are not allowed in the school. In this context, it has been argued that administrators ensuring equal administrative justice and taking teachers' opinions into account when making these decisions increases teachers' commitment to the school. In this context, it has been argued that ensuring equal administrative justice on the part of principals and considering teachers' opinions when making these decisions increase teachers' commitment to the school. In this context, participating in decisions, paying attention to the opinions and suggestions of teachers who do not work as administrators and considering them to increase their commitment to the school are presented as research proposals.
Teacher' opinions on communication skills and organizational commitment in schools
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training