Zonguldak İli Ereğli İlçesi, 1 Pafta, 158 Ada , 4 Parselde Yer Alan Sivil Mimari Yapısı Restorasyon Projesi - Kızmaz, Serra (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Zonguldak İli, Ereğli ilçesi doğal güzelliklere ve tanık olduğu tarihin izlerini taşıyan taşınmaz kültür varlıklarına sahip olması bakımından dikkate değer bölgelerden biridir. Ancak planlama kararlarındaki yanlışlıklar, onarım ve restorasyon uygulamalarındaki yetersizlikler, koruma bilincindeki eksiklikler ve koruma kültürünün yeterince yerleşmemiş olmasından kaynaklanan sebeplerden dolayı, kültür varlıklarımız her geçen gün yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu çalışma bölgede yer alan kargir ve ahşap sivil mimari örneklerinden biri olan 1 pafta 158 ada 4 parselde yer alan geleneksel konutun yeniden işlevlendirilme önerisinin hazırlanmasını içermektedir. Yapılan analizler, sözlü anlatımlar, analoji çalışması ve mimari gereklilikler doğrultusunda restitüsyon projesi hazırlanan yapının rölöve ve restitüsyon çalışmaları neticesinde Etnografya Müzesi işlevi ile restorasyon projesi tamamlanmıştır.

Ereğli district of Zonguldak province is one of the remarkable regions in terms of having natural beauties and immovable cultural assets bearing the traces of the history it has witnessed. In spite of, our cultural assets are facing the danger of extinction day by day due to the inaccuracies in planning decisions, inadequacies in repair and restoration practices, deficiencies in conservation awareness and the fact that the conservation culture is not sufficiently established. This study includes the preparation of a proposal for re-functioning the traditional house located on plot 1, plot 158 block 4, which is one of the examples of masonry and wooden civil architecture in the region. The restoration project with the function of Ethnography Museum was completed as a result of the survey and restitution studies of the building, whose restitution project was prepared in line with the analyses, oral explanations, analogy work and architectural requirements.
The Civil Architecture Structure Restoration Project Located in 1 Layout, 158 Island, 4 Plots, Zonguldak Province , Ereğli District
Keywords: Zonguldak Ereğli; Geleneksel Konut; Restorasyon; Koruma; Kültürel Miras; Traditional Dwelling; Restoration; Conservation; Cultural Heritage