<أثر التركية العثمانية في انتقال ألفاظ الحضارة الحديثة إلى العربية المعاصرة دراسة تطبيقية على معجم <الدراري اللامعات في منتخبات اللغ - Aly, Hanye Aly Mohamed (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 2021)
هذا البحث يرصد دور اللغة التركية العثمانية في نقل ألفاظ الحضارة الحديثة إلى العربية المعاصرة، هذا الدور كان مهمًّا في تعريف العرب بأهمِّ المستحدثات الحضارية الغربية، فقد انتقلت ألفاظ غربية كثيرة في مجالات دلالية متعدِّدة من اللغات الأوروبية إلى اللغة التركية العثمانية، ومنها إلى العربية المعاصرة بعد ما حدث تطوُّر صوتي وصرفي ودلالي لهذه الألفاظ، وتستعمل هذه الألفاظ إلى الوقت الراهن في البيئة العربية، يحاول البحث رصد هذا التطوُّر في الاستعمال من خال رصد الألفاظ في نصوص عربية مدوَّنة في الكتب والصحف والمجات.

Bu makalede, “Osmanlı Türkçesinin Modern Medeniyet İle İlgili Terimlerin Çağdaş Arapçaya Geçişi Üzerindeki Etkisi” incelenmektedir. Osmanlı Türkçesinin modern medeniyet ile ilgili terimlerin çağdaş Arapçaya geçişi üzerinde oynadığı rol, Arapların batı medeniyetinde ortaya çıkan yenilikleri tanımlamalarında çok önemlidir. Avrupa dillerinden çeşitli alanlarla ilgili birçok kelime ve terim çeşitli dilsel aşamalardan geçerek Osmanlıcaya oradan da çağdaş Arapçaya intikal etmiştir. Söz konusu kelime ve terimler, günümüzde de Arap dünyasında kullanılmaktadır. Bu çalışmada Avrupa dillerinden Osmanlıcaya oradan da çağdaş Arapçaya geçen kelime ve terimlerin kullanım açısından geçirdiği gelişim, kitap, gazete ve dergilerde yer alan Arapça metinler üzerinde araştırılmaktadır.

This Research is Titled “The Impact of Ottoman Turkish on the Transfer of the Words of Modern Civilization to Contemporary Arabic”, It Tries to Highlight The Vital Relationships between human languages, and It is a Research That is based on all Terms that have been Transferred from European languages to Turkish and from there to Contemporary Arabic, The daily use in the Arab Environment of these words and the changes in the Phonological Structure and Semantic Meanings are Highlighted.
Osmanlı Türkçesinin Modern Medeniyet İle İlgili Terimlerin Çağdaş Arapçaya Geçişi Üzerindeki Etkisi
The Impact of Ottoman Turkish on The Transfer of The Words of Modern Civilization to Contemporary Arabic
Keywords: تأثير; التركية العثمانية; انتقال مصطلحات الحضارة الغربية; العربية المعاصرة; التطور الصوتي; التطور الدلالي; معجم الدراري ال امعات; محمد علي الأنسي; Etki; Osmanlı Türkçesi; Batı Medeniyeti; Terimleri Aktarımı; Çağdaş Arapça; Fonetik Evrim; Semantik Gelişim; Al-Darari Al-Ma`at Sözlüğü; Muhammed Ali Al-Ansi; Impact; Ottoman Turkish; Transmission of Western Civilization Terms Contemporary Arabic; Phonological Development; Semantic Development; Dictionary of Al-Darari Al-La Ma’at; Muhammad Ali Al-Ansi