Kullanıcı Giriş Sistemlerinde Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Şifre Güvenlik Sisteminin Geliştirilmesi - Korkmaz, Yusuf (Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), 2016)
Gelişen teknolojiyle birlikte sanal dünya bizlere gerekli olan tüm hizmeti sunabilmek adına her geçen gün bir adım daha ileri gitmektedir. Bize sunulan hizmetlerle doğru orantılı olarak sosyal medyadaki varlığımız da artmaktadır. Kişisel sosyal medya hesaplarımızdan günlük hayatlarımızı rahatlıkla paylaşabilmekteyiz. Internet bankacılığı sayesinde evlerimizden çıkmadan banka işlemlerimizi gerçekleştirebilmekteyiz. Tüm bu işlemleri, kişisel ve özel olduğunu düşündüğümüz birtakım tuş kombinasyonları ardında koruduğumuza inanmaktayız. Fakat şu an kullanılan sistemler sadece şifremizi karşılaştırarak güvenlik sistemini oluşturmakta, şifreyi giren kullanıcıyı ayırt etmek ile ilgilenmemektedir. Bu da kötü niyetli kişilerin şifremizi öğrenerek sistemimize sızmasının önüne geçemememiz anlamına gelmektedir. Geliştirilen sistemde, şifrenin şahsa münhasır olmasını sağlayan bir yapı tasarlanmıştır. Bu sistem kişinin tuş kombinasyonunu girerken kullandığı klavye stilini öğrenmektedir. Böylece bir başkası şifremizi öğrense dahi kullanıcının klavye kullanım stili ile aynı tarzda giremeyeceğinden, girilen şifre yanlış kabul edilmekte ve giriş izni verilmemektedir. Bu şekilde kullanıcı dışındaki kişilerin sisteme girişi engellenmektedir. Bu çalışmada makine öğrenmesi tabanlı kullanıcı giriş sistemi geliştirilmiştir. Bu sistemin geliştirilmesinde yapay sinir ağları kullanılmıştır. Kullanıcının şifreyi giriş stili öğrenilerek, giriş işlemi sırasında şifrelerin eşleşmesine ek olarak şifreyi giriş stilleri de karşılaştırılmıştır. Kullanıcı giriş sisteminin giriş yapan kişiyi ayırt edebilmesi, bilgisayarlarla insanlar arasında duygusal bir bağ oluşmasını sağlamaktadır.

By the developing technology, the virtual world is progressing every day to serve us and we are more being on the social media by this services. We can easily share about our daily lives from our social media accounts. Thanks to mobile banking, even in our houses we can go on banking. And we all believe its safety by using some key combinations that we think they are private. However today all the systems that we use, are providing security by comparing the passwords without differanciating the users. It means that this way is not blocking some malicious people that try to learn our passwords and get enter our systems. It was desinged a structure, is unique for each individual in the system that we developed. This system knows the users’ keyboard style while typing key combination.Even if someone else tries to log in with your password,system recognizes your personal keyboard style and does not allow to access unless this person is you.In that way noone other than user him/herself can access the system.In this work,user entry system is developed by machine learning by based. Artificial neural networks used in developing this system.The way of user’s password entry style is learned,and during login process these stiles are compared besides password matching. Since the user log in system recognizes us that also makes an emotional connection between people and computers.
Developing Password Security System by Using Artificial Neural Networks in User Log in Systems
Keywords: Yapay Zeka; Yapay Sinir Ağları; Makine Öğrenmesi; Kullanıcı Giriş Sistemi Güvenliği; Artificial Intelligence; Artificial Neural Network; Machine Learning; User Log in System Security