Türk Vergi Hukukunda Toplam Vergi Yükünün Anayasal Sınırı - Çamurcu, Zeynep Nihan (Vergi Dünyası, 2024)
Türk Vergi Sistemi’ni oluşturan vergi kanunlarının, yasa yapım aşamasında bütüncül bir bi- çimde dikkate alınması gerekli midir? Bir toplam olarak, mükellefin gelir ve gelirle bağlantılı vergiler dolayısıyla (yansıtma, indirme gibi mekanizmalarla gideremediği) üzerinde yük olarak kalan vergiler konusunda (bir toplam olarak) anayasallık denetimi yapılması gerekir mi? Har- cama vergilerinin gelirle bağlantılı vergiler olarak değerlendirilmesinin teorik temeli nedir? Türk Vergi Hukuku bakımından toplam vergi yükü kapsamına hangi vergiler dahil edilmelidir ve bu toplam yükün Türkiye Cumhuriyeti Anayasası bakımından sınırı nedir? Çalışmada cevap aranan ana sorular bunlardır. Çalışmada ilkesel olarak toplam vergi yükünün sınırını oluşturan mülkiyet hakkı ve ölçülülük ilkesi temelinde ifade olunan sorulara cevap aranmıştır.

In the process of making laws, is it necessary to take into account in a holistic manner the tax laws that make up the Turkish tax system?Is it necessary to conduct a constitutionality audit on the taxes that remain a burden on the taxpayer as a total due to income and income-related taxes? What is the theoretical basis for considering expenditure taxes as income-related taxes? Which taxes should be included in the total tax burden in terms of Turkish tax law and what is the limit of this total burden in terms of the Constitution of the Turkish Republic? These are the main ques- tions to which answers are sought in the study. In the study, answers were sought to the questions expressed on the basis of property rights and the principle of proportionality, which in principle constitute the limit of the total tax burden.
Constitutional Limit of Total Tax Burden in Turkish Tax Law
Keywords: Toplam Vergi Yükü; Vergi; Anayasal Sınır; Total Tax Burden; Tax; Constitutional Limit